Pilotul unei companii aeriene răspunde întrebărilor celor cu frică de zbor: ”Este mai sigur să zbori ziua sau noaptea?”

Autor: Ioana Matei Postat la 21 martie 2017 4011 afişări

Un pilot al companiei aeriene low cost easyJet a răspuns la o serie de curiozităţi pe care le-ar putea avea un pasager de avion. Acestea au fost redate într-un articol publicat de Mirror. Potrivit Liverpool Echo, cel puţin unul din şase dintre noi suferă de teama de zbor.

Pilotul unei companii aeriene răspunde întrebărilor celor cu frică de zbor: ”Este mai sigur să zbori ziua sau noaptea?”

1. Ce se întâmplă dacă uiţi accidental un telefon sau un iPad deschis la decolare?

În realitate, nimic care să stârnească îngrijorare  se întâmplă într-o astfel de situaţie. Sistemele de control ale aeronavelor sunt atât de sofisticate în prezent, încât nu ar cauza nicio interferenţă. Regulile care impun închiderea acestor dispozitive au fost făcute cu mulţi ani în urmă, când dispozitive precum iPad-urile nu existat. Regulile acestea încep să fie însă mai relaxate - dispozitivele de acest tip pot fi folosite în ”modulul sigur” - în anii ce urmează vor urma mai multe schimbări în acest sens.

2. Este posibil ca cineva să deschidă uşa unei aeronave pe durata zborului?

Nu, absolut nu. Aeronava este presurizată iar uşile sunt de aşa numitul tip ”uşă dop”, aspect care le împiedică să fie deschise pe durata zborului.

3. Este posibil ca turbulenţele să conducă la prăbuşirea avionului?

 Turbulenţele cauzează disconfort - asemenea condusului unei maşini pe un drum cu multe denivelări; dar nu sunt periculoase. Aeronavele sunt construite astfel încât să facă faţă pentru numeroase turbulenţe, astfel încât un astfel de risc este extrem de scăzut.

4. De ce trebuie să ridici tăviţa alipită scaunului din faţa ta la aterizare şi decolare?

Ne pregătim pentru orice situaţie, iar în cazul unui scenaruu în care ar trebui să amânăm decolarea dintr-un anumit motiv - lucru care din nou, este puţin probabil,  - un astfel de obiect ar putea cauza rănirea pasagerilor.

5. De ce trebuie să ridicăm parasolarul la decolare şi aterizare?

În situaţia evacuării aeronavei, personalul navigant ar trebui să se asigure că nu există pericole afară - doar aşa au vizibilitatea de care au nevoie într-un astfel de scenariu.

6. De ce luminile aeronavei se sting înainte de decolare?

Facem acest lucru pentru ca ochii pasagerilor şi ai personalului navigant să se acomodeze cu lumina de afară pentru situaţia în care trebuie să oprim decolarea.O astfel de situaţie este puţin probabilă, dar trebuie să fim pregătiţi.

7. Este mai sigur să zbori ziua sau noaptea?

Nu există absolut nicio diferenţă.

8. Sunteţi vreodată speriat în timpul zborului?

Am fost întrebat acest lucru de multe ori - răspunsul a fost, de fiecare dată, nu cu mâna pe inimă. Zbor de la 16 ani şi nu a existat niciun moment în care să mă fi speriat în timpul vreunui zbor.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.