Tovarasul CCTV

Postat la 09 septembrie 2008 27 afişări

Cand Jocurile Olimpice au inceput pe 8 august la Beijing cu un spectacol de patru ore, peste 840 de milioane de oameni erau in fata televizorului, probabil cea mai mare audienta din istorie pentru un singur eveniment. Transmisiunea a fost prima dintr-o serie impresionanta pentru Televiziunea Centrala din China (CCTV), unul dintre principalele canale de propaganda ale autoritatilor chineze si poate unul dintre titanii media de la nivel mondial.

Analistii spun acum ca orice corporatie globala care cauta sa puna un picior in aceasta piata cu un imens potential trebuie sa ia in seama CCTV, a carei audienta este cu mult mai mare decat a celor mai importante retele de televiziune din SUA si din Europa la un loc.

 

CCTV bate recordurile de audienta din toata lumea. Ceremonia de deschidere a JO a avut o audienta medie de aproape o jumatate de miliard de telespectatori si 842 de milioane de oameni au urmarit-o cel putin un minut, potrivit CSM Media Research, o companie din Beijing. Peste 80% din gospodariile din China au urmarit programele CCTV, garantand companiei de doua miliarde de dolari (1,36 mld. euro) o portie importanta din profiturile din publicitate. 

 

CCTV a platit aproximativ 17 mil. $ pentru drepturile exclusive de difuzare a ceremoniei in China, dar ar putea obtine venituri din publicitate de circa 394 mil. $, potrivit Group M, o companie media din Beijing care contorizeaza veniturile obtinute din publicitatea televizata. Prin comparatie, NBC a platit 894 mil. $ pentru drepturile de transmisie in SUA si este de asteptat sa obtina peste un miliard de dolari venituri din publicitate.

“Ei sunt o superputere TV in China”, spune Richard Ji, analist media la Morgan Stanley, referindu-se la CCTV. Si e de asteptat sa ajunga si mai puternici. “Brandurile globale vor sa intre in China. Asa ca CCTV va fi unul dintre cei mai mari beneficiari ai Olimpiadei”, spune Ji.

 

Compania este si un exemplu pentru cum Partidul Comunist din China reuseste sa mentina companiile de stat profitabile in timp ce indreapta tara spre o economie de piata cu o influenta tot mai redusa a statului. De fapt, una dintre ironiile Chinei moderne este ca cele mai mari corporatii ale lumii - alaturi de propaganda partidului - sprijina aceasta tendinta.

 

Cele 18 canale ale CCTV sunt urmarite de peste un miliard de telespectatori. Printre marii clienti de publicitate se numara Procter & Gamble, Coca-Cola si Adidas. Postul a incheiat contracte de televizare si de marketing cu NBA (liga americana de baschet) si gigantul IMG Worldwide, activ in domeniul sportului si al divertismentului. Poate cel mai evident simbol al ascensiunii sale este noul sediu din Beijing, un complex stralucitor de 700 mil. $ proiectat de arhitectul danez Rem Koolhaas.

 

CCTV este singura retea nationala de televiziune din China si se afla sub controlul direct al influentei Administratii de Stat pentru Radio, Film si Televiziune. Jurnalistii CCTV calatoresc cu presedintele si cu liderii din biroul politic al partidului; ei disemineaza buletinele de stiri guvernamentale si adesea primesc aprobari pentru “interviuri exclusive” cu figuri publice importante.

 

Studii realizate de Nielsen Media Research arata ca pana la 96% dintre gospodariile din China care au receptoare TV au urmarit unele sectiuni ale Olimpiadei, care a fost transmisa pe sapte canale diferite operate de CCTV. 

 

Cifrele de audienta sunt impresionante. Un concurs de ridicat greutati de pe 9 august a atras 155 de milioane de telespectatori, iar meciul de baschet dintre SUA si China a atras 170 de milioane. Meciul pentru medalia de aur la tenis de masa feminin - castigat de China - a atras 330 de milioane de telespectatori, potrivit CSM, mai multi decat intreaga populatie a Statelor Unite.  

 

CCTV spune ca in primele zece zile ale jocurilor peste 100 de milioane de oameni au urmarit transmisiunile video pe site-ul sau CCTV.com. “Aceasta a fost ratiunea de a duce jocurile in China - sa deschidem noi piete pentru Jocurile Olimpice”, spune Ben Seeley, un purtator de cuvant al Comitetului Olimpic International (CIO), care a decis in 2001 ca Jocurile Olimpice din acest an sa se desfasoare la Beijing.

 

Dar CCTV este si un instrument al statului, o retea de canale de televiziune ale carei jurnale si programe sunt cenzurate si impachetate astfel incat sa arate momentele vesele si armonioase, ca sa inspire mandrie oamenilor si, daca e nevoie, ca sa-i uneasca impotriva unui dusman comun.

 

Datorita intinderii si monopolului, reteaua joaca un rol crucial in creionarea opiniei publice. Dupa cutremurul din primavara din provincia Sichuan, reporterii CCTV au fost printre primii carora li s-a permis sa relateze de la fata locului, transmitand imagini cu premierul Wen Jiabao consoland victimele si relatand despre eforturile eroice de salvare.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
media,
JO,
CCTV,
televiziune,
Beijing
/special/tovarasul-cctv-3161467
3161467
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.