Reportaj: Cum se vad cetatile antice din cetatea Roma

Autor: Roxana Cristea Postat la 14 aprilie 2011 126 afişări

Locul in care s-au creat productii celebre precum Cleopatra, la Dolce Vita sau Patimile lui Hristos adaposteste acum cu preponderenta filmarea de emisiuni si reclame. Unde a disparut gloria de altadata a Cinecitta?

A fost nevoie doar de cativa pasi in interiorul studiourilor de la Cinecitta pentru a intra in atmosfera Romei de altadata. Cand vezi cladirile si decorul, e imposibil sa nu iti amintesti de luptele din arene din serialul "Rome", de rolul Maiei Morgerstern din "Patimile lui Hristos" sau de ochii violeti ai lui Liz Taylor imbracata in costumul Cleopatrei. Pe de o parte a intrarii principale se afla o cladire din piatra, in fata careia e o fantana arteziana si o statuie a Cleopatrei, iar pe de alta sunt multe coloane, arcade, fantani si statuete. Italienii obisnuiesc sa spuna ca Cinecitta este locul unde visele se implinesc. S-ar putea sa aiba dreptate.

Create in anul 1937 de catre Benito Mussolini pentru scopuri de propaganda sub sloganul "cinema e l'arma piu forte" (cinema-ul este arma cea mai puternica), studiourile au fost bombardate in cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar in 1950 au devenit casa filmelor americane, cel mai cunoscut de la acea vreme fiind Ben-Hur. Dupa o perioada in care a fost in prag de faliment, in anii 1980, Cinecitta au fost privatizate de catre guvernul italian.

De-a lungul timpului, studiourile au gazduit productii internationale celebre precum "Gangs Of New York" al lui Martin Scorsese, "The Life Aquatic with Steve Zissou" al lui Wes Andreson, "Patimile lui Hristos" regizat de Mel Gibson, "La Dolce Vita" sau "Satyricon". Productia "Cleopatra" a fost mutata de la Londra la Cinecitta din cauza problemelor cu bugetul, vremea proasta si sanatatea precara a lui Elizabeth Taylor. Mai tineti minte patul pe care statea Cleopatra in film? Si acum, la distanta de 50 de ani, patul exista si este pus la loc de cinste in studiourile de la Cinecitta, in fata unei fatade care imita Acropolele.

La finalul verii anului 2007, in cadrul studiourilor a izbucnit un incendiu care a distrus in jur de 3.000 de metri patrati din studiouri si imprejurimi. Atunci, o mare parte dintre cladirile originale care au aparut in serialul "Rome", difuzat pe HBO si BBC, au fost distruse.

Locul care altadata era casa filmelor de succes, care au castigat Oscaruri si au cucerit milioane de oameni din intreaga lume, nu mai are aceeasi notorietate. Studiourile adapostesc acum mai mult emisiuni si reclame si mai putin filme, iar actorii cunoscuti vin din ce in ce mai rar aici. Spre exemplu, in 2010, Julia Roberts a venit la Cinecitta pentru a face o reclama la cafeaua Lavazza si a stat o singura zi.

Potrivit lui Lamberto Mancini, directorul general al Cinecitta, nu televiziunea este cea care a omorat studiourile: "Este cinema-ul italian care nu mai exista". In anii 1950 si 1960 Italia producea in jur de 300 de filme pe an, acum face mai putin de 100. Si 90% dintre lungmetrajele de aici nu sunt facute la Cinecitta. "Suntem aici degeaba. Totul va fi vandut si modificat. Vor face magazine printre aceste vechi ruine", a completat acesta.

In prezent studioul este inchis publicului larg, insa se deschide ocazional pentru tururi, cum a fost si saptamana trecuta. In curand italienii vor sa faca din Cinecitta un loc turistic, cu un parc care sa se numeasca Cinecitta World si sa semene cu Disney World. Proiectul costa 500 de milioane de euro si se va deschide in 2012. "Vom crea si un hotel de lux si birouri pe 40 de hectare din suprafata", a mai adaugat Mancini.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
reportaj,
roma,
Cinecitta,
filmari
/special/reportaj-cum-se-vad-cetatile-antice-din-cetatea-roma-8139957
8139957
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.