Pentru Nabucco a căzut cortina. Europa de sud-est depinde tot de gazul rusesc

Autor: Marius Oncu Postat la 02 iulie 2013 1503 afişări

Nabucco Vest, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte de infrastructură ale Europei a pierdut în faţa unui rival, tot european, în competiţia de a aduce gaze naturale din regiunea Mării Caspice. Astfel se încheie una dintre cele mai aprige bătălii ale politicii energetice europene.

Gazoductul Nabucco, proiect privit de 12 ani ca o soluŢie pentru reducerea dependenŢei UE de importurile de gaze naturale din Rusia, a fost ajuns din urmă de ironiile lui Putin, eşuând tocmai din cauza lipsei de furnizori invocată acum cinci ani de carismaticul lider de la Kremlin. Nu-mele „Nabucco“ a fost preluat de la opera cu acelaşi nume semnată de Giuseppe Verdi, partenerii fondatori fiind inspiraţi de un spectacol la care au asistat, la Opera din Viena, după o întâlnire în oc-tombrie 2002.

Pregătiri de peste un deceniu. Proiectul Nabucco a fost iniţiat la începutul anului 2002, când au avut loc discuţii preliminare între OMV Austria şi BOTAS Turcia. OMV a abordat apoi MOL Ungaria, Transgaz Mediaş şi Bulgargaz Bulgaria, iar în luna octombrie a aceluiaşi an a fost semnat acordul de cooperare între cele 5 companii, în baza căruia a fost realizat studiul de fezabilitate pentru con-struirea gazoductului.

La sfârşitul anului 2003 a fost încheiat un acord de granturi între cei cinci parteneri asociaţi proiec-tului şi Comisia Europeană, pentru ca în 2004 să fie înfiinţată, la Viena, compania de proiect Nabucco Gas Pipeline International. Cinci ani mai târziu, în ianuarie 2009, Nabucco a câştigat an-gajamentul politic total UE şi al guvernelor din ţările de tranzit.

La jumătatea aceluiaşi an a fost semnat, la Ankara, acordul interguvernamental între Austria, Ungaria, România, Bulgaria şi Turcia, prin care a fost armonizat cadrul legal pentru construcţia proiectului, garantând condiţii stabile, de egalitate, pentru toţi partenerii şi clienţii din proiect.

În 2010 au fost înfiinţate în ţările de tranzit companiile naţionale Nabucco, iar acordul interguver-namental a fost ratificat de parlamentele celor cinci state.

Consorţiul a transmis oferta către şah Deniz în septembrie 2011 şi a actualizat-o în mai 2012, după adoptarea variantei Nabucco Vest.Nabucco Vest a apărut ca urmare a construirii gazoductului TANAP, care leagă zăcământul şah Deniz, din Marea Caspică, de graniţa europeană a Turciei. Tot în 2012 s-a vorbit despre retragerea Ungariei din proiect şi preluarea participaţiei MOL de către Bayerngas, ipoteză care însă nu s-a materializat.

Anul 2013 a adus ieşirea grupului german RWE din proiect, înlocuit la scurt timp de gigantul franco-belgian GDF Suez. Conform noii variante, Nabucco urma să aducă în Europa gaze naturale extrase din Marea Caspică, prin Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Pe teritoriul României avea să treacă un tronson de 475 kilometri, prin judeţele Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş şi Arad. Acţionarii consorţiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Mediaş (România), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) şi GDF Suez (Franţa).

Consorţiul Nabucco a cheltuit până în prezent, pentru dezvoltarea proiectului, mai puţin de 5% din valoarea investiţiei, declara în luna mai a acestui an, la Bucureşti, într-o conferinţă, directorul general al Nabucco Gas Pipeline International, Reinhard Mitschek, fără să menţioneze o sumă.

La aceeaşi conferinţă, oficialii prezenţi s-au arătat însă încrezători în şansele de succes ale proiectului până în ultimul moment.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/special/pentru-nabucco-a-cazut-cortina-europa-de-sud-est-depinde-tot-de-gazul-rusesc-11059287
11059287
comments powered by Disqus
ZF.ro
EXODUL medicilor români: MII de medici pleacă în Franţa şi Germania şi Ungaria. Zeci de mii de specialişti au părăsit România EXODUL medicilor români: MII de medici pleacă în Franţa şi Germania şi Ungaria. Zeci de mii de specialişti au părăsit România
BREAKING. Scandal fără precedent la una dintre cele mai mari bănci. Instanţa a pus SECHESTRU. Ce trebuie să ştie românii
Mediafax
„Afacerea Pandemia”. Cum a umflat România până şi factura de 3,4 milioane de euro a „ajutorului umanitar” dat fraţilor de peste Prut „Afacerea Pandemia”. Cum a umflat România până şi factura de 3,4 milioane de euro a „ajutorului umanitar” dat fraţilor de peste Prut
Economiile se prăbuşesc în pandamie, dar cei 4 giganţi din tech au înregistrat un profit de 28 de miliarde de dolari
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Orban şi Cîţu, chemaţi la Cotroceni Orban şi Cîţu, chemaţi la Cotroceni
Tomac: Semnăturile pentru candidatura lui Traian Băsescu, strânse într-o singură zi
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Şuhan Diversiunea inducerii confruntării COMENTARIU Valeriu Şuhan Diversiunea inducerii confruntării
COMENTARIU Valeriu Şuhan Pe bune ? Nu-mi da vestea asta...

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.