Moldova: punct si de la capat

Autor: Mihai Mitrica Postat la 13 iunie 2011 16 afişări

Nici al saselea scrutin din ultimii doi ani nu a lasat Republica Moldova cu o idee mai clara despre raportul de forte de pe scena politica. Ipoteza devansarii alegerilor generale (ar fi al treilea scrutin parlamentar anticipat din 2009 incoace) poate fi preluata de oricare dintre tabere, in functie de rezultatul turului al doilea pentru Primaria capitalei Chisinau.

O concluzie certa in urma alegerilor locale din 5 iunie din Republica Moldova este ca institutele de sondare a opiniei publice nu au reusit nici anul acesta sa gaseasca instrumentele de calibrare potrivite pentru comportamentul electoral al populatiei. Comunistii au obtinut, ca si la parlamentarele de la sfarsitul anului trecut, un scor mult mai mare decat cel indicat de sondaje, cel putin in cazul luptei pentru Primaria Chisinau, cea mai importanta reduta politica a tarii, de unde a inceput in 2007 miscarea de contestare a Partidului Comunistilor (PCRM), aflat pe atunci la guvernare.

Desi comentariile post-electorale s-au concentrat pe scorul surprinzator realizat de candidatul comunist Igor Dodon la Chisinau in fata primarului in functie, liberalul Dorin Chirtoaca, in restul tarii situatia este oarecum mai echilibrata, chiar favorabila actualei Aliante pentru Integrare Europeana (AIE). Votul politic dat pentru consiliile municipale si raionale favorizeaza usor AIE, desi trebuie remarcate si rezultatele bune obtinute de comunisti in marile orase. Din acest motiv, perioada post-electorala ramane deschisa tuturor scenariilor, inclusiv unor noi alegeri anticipate.

Paradoxal, in ciuda turbulentelor politice din ultimii doi ani, economia tarii a reusit sa-si revina oarecum de pe urma socurilor. Dupa o scadere de 6,5% in 2009, cand criza politica interna s-a suprapus nefericit peste criza economica internationala, Produsul Intern Brut al Moldovei a crescut cu 6,9% in 2010, pana la circa 5,8 miliarde de dolari, fiind asteptat sa avanseze cu 5,6% si in acest an. Un raport al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS), un ONG local, arata insa un tablou macroeconomic destul de sumbru prin prisma vulnerabilitatii continue la inflatie, estimata pentru 2011 la 8,4%, peste cea preconizata de FMI (8%, cu perspectiva de scadere sub 6% in 2012). Pe de alta parte, salariile reale ale angajatilor au crescut anul trecut, spre exemplu, cu doar 0,7%, pentru anul in curs fiind estimat un avans optimist de 4%, in conditiile unui somaj in crestere. In lipsa remiterilor financiare ale celor plecati in strainatate, care in 2010 au fost de peste o cincime din PIB, este evident ca tensiunile din societatea moldoveneasca ar fi cu mult mai mari.

Nemultumirea populatiei fata de actuala guvernare este identificata de analisti in rezultatele obtinute de fosta putere comunista in orasele mari, in special in Chisinau si Balti, sociologic vorbind capete de pod pentru infruntarile electorale viitoare. "Nemultumirea fata de actuala guvernare este mare, iar baza tot mai solida a comunistilor, vizibila inca de la referendumul pentru modificarea Constitutiei (septembrie 2010), a fost confirmata la alegerile parlamentare din noiembrie 2010 si acum la locale", explica pentru BUSINESS Magazin politologul Cristian Pirvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia. Asta desi discursul public este dominat de luari de pozitii anti-comuniste; acestea au dat peste cap, de altfel, si busolele institutelor de sondare, care nu au putut estima corect acea "spirala a tacerii", sintagma care in sociologie denumeste inducerea in eroare a operatorului de sondaje de catre intervievat, la presiunea opiniei dominante induse de putere.

Dezamagirea fata de rezultatele actualului primar e confirmata si de Oleg R. (24 de ani), un tanar jurist originar din capitala Moldovei, dar stabilit la Bucuresti. "In urma cu patru ani, dupa alegerea lui Chirtoaca, s-a intamplat sa asist intr-un autobuz in Chisinau la o disputa vie intre un rus si un ucrainean, primul sustinand cat de performant se dovedeste a fi tanarul primar ales de cateva luni. In aceste zile, o astfel de discutie nu cred ca mai este posibila", spune Oleg. Pe astfel de nemultumiri, care au pus in umbra viziunea proeuropeana si apropierea de Romania a lui Chirtoaca, candidatul comunist Igor Dodon (un blogger cu state vechi in mediul virtual din Moldova - blogul sau, Dodon.md, este inaugurat de aproape un an si jumatate) si-a construit campania, plina de promisiuni si cu mesaje preponderent pozitive, de inspiratie occidentala. Totusi, Dodon nu este nici el un personaj proaspat intrat in politica, din perioada mandatului sau de ministru comunist al economiei datand unele suspiciuni legate de privatizari dubioase in folosul apropiatilor PCRM.

E drept, in rezultatele deloc onorabile obtinute de Dorin Chirtoaca (creditat in sondajele preliminare cu victoria din primul tur), un rol important l-au avut si sciziunile din cadrul AIE. "Premierul Vlad Filat a vrut de fapt sa dea o lectie Partidului Liberal (PL), care l-a sprijinit pe Chirtoaca", explica Pirvulescu felul cum se joaca raportul de forte din AIE; la aceasta se adauga sabotajul Partidului Democrat condus de fostul comunist Marian Lupu, care s-a incapatanat sa pastreze in cursa pentru primarie un candidat propriu, in dezavantajul evident al lui Chirtoaca.

La sfarsitul saptamanii trecute, insa, cei trei lideri ai AIE, Filat, Lupu si Mihai Ghimpu (presedinte al PL si unchiul actualului primar Chirtoaca) s-au angajat solemn sa-l sustina pe actualul primar in scrutinul din 19 iunie. Nu de alta, dar, profitand de incapacitatea Parlamentului de a desemna constitutional un presedinte - functie al carei interimat e asigurat de Marian Lupu, ca presedinte al legislativului - si de un posibil scor bun la scrutinul din 19 iunie, PCRM a anuntat ca vrea alte alegeri generale anticipate in acest an, fortand AIE sa se gandeasca la randul sau la un astfel de scenariu. Strategia comunistilor, al caror mesaj de stabilitate si predictibilitate suna tot mai atragator pentru o anumita parte a electoratului, pune, asadar, din nou la incercare soliditatea AIE, dar si rabdarea moldovenilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
politic,
moldova,
alegeri,
scrutin,
rezultate
/special/moldova-punct-si-de-la-capat-8331450
8331450
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.