Ghid anticriza: Investiti cu masura

Postat la 17 februarie 2009 11 afişări

 

Investi­tiile in dez­vol­tare nu au fost stopate doar de banci sau de lanturile de magazine. Tot mai multi producatori anunta amanarea sau renuntarea completa la proiecte impor­tante, chiar si atunci cand aveau deja asigurata finantarea.

 

Dacia este cel mai la indemana exemplu, producatorul roman transformandu-se in doar un an dintr-o companie aflata in criza de capacitate de productie intr-una care se zbate sa gaseasca artificii si sustinere din partea autoritatilor pentru a nu-si concedia salariatii. Reducerea planului de investitii inseamna in acest caz sute de milioane de euro in urmatorii ani.

 

Si Cris-Tim, principalul jucator de pe piata mezelurilor, a renuntat la investitii de 7-8 milioane de euro in fermele companiei, luand decizia de a face investitii doar acolo unde este neaparat necesar, in special in tehnologie.

 

Consultantii atrag atentia ca stoparea investitiilor, chiar daca pe termen scurt poate rezolva problema supravietuirii companiei, s-ar putea traduce in pierderea avantajului competitiv pe termen lung. “La sfarsitul anului trecut, toata lumea se gandea cum sa scada costurile, sa taie, sa taie, sa taie. Si ma gandeam cum poti sa-ti revii, caci eu cred ca o faci doar daca esti mai puternic si poti sa muncesti mai mult ca sa iesi din aceasta perioada de criza”, este de parere Bogdan Georgescu, managing partner al Colliers International.

 

Un studiu AT Kearney arata ca in ultimii zece ani, evolutia pretului actiunilor pentru companiile ce renunta total la investitii a fost de pana la doua ori mai slaba decat media, in timp ce pentru companiile ce aleg sa isi pastreze cu orice pret strategia de a se dezvolta in segmentele de baza pentru activitatea lor, evolutia pretului actiunilor a fost cu pana la 70% peste medie.

 

In lipsa unui suport din partea Guvernului, ocupat in continuare cu elaborarea bugetului pentru acest an, sustinerea pentru unele dintre companii vine din partea cofinantarilor din partea SAPARD (este vorba de Caroli si Ethos) sau a FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala), in cazul Cris-Tim.

 

Iar daca niciuna dintre solutiile de mai sus nu functioneaza, pana la inchiderea afacerii nu mai este decat un pas. Pas care poate fi evitat, mai ales in industria alimentara, printr-o metoda cunoscuta, dar ilegala. “Pe fondul blocajelor financiare si al incercarilor disperate de a reduce costurile, au la indemana o modalitate pe care au mai uzitat-o. Vom asista cu siguranta la cresterea pietei negre, prin evitarea platii TVA sau a impozitului pe profit”, spune Gabriel Alexandru de la Cris-Tim.

Cititi aici mai multe despre solutiile de reducere a costurilor.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
criza,
consultanta,
costuri,
solutii
/special/ghid-anticriza-investiti-cu-masura-3940875
3940875
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.