Ghid anticriza: Externalizati. Sau dimpotriva

Postat la 17 februarie 2009 49 afişări

 

Externalizarea serviciilor care nu aduc valoare adaugata companiei este un procedeu la care companiile romanesti nu au apelat pe scara larga pana acum, dar pe care strategii Roland Berger il recomanda pentru aceasta perioada. “Este o modalitate de a restrange costurile fara a umbla deloc la zona de productie sau la oamenii esentiali pentru mersul inainte al companiei”, spune Codrut Pascu.

 

Marilena Petrec, director executiv al companiei APT Resource & Service, crede ca in aceasta perioada va creste numarul companiilor care renunta la departamente precum resursele umane, relatiile publice, marketingul sau contabilitatea si vor sa le externalizeze. Afirmatia este confirmata de Marius Stancescu, director al International Liaison pentru Moore Stephens Riff, firma locala specializata in oferirea de servicii de contabilitate si resurse umane, care spune ca inca din prima luna a anului a crescut cererea de externalizare a serviciilor de contabilitate si resurse umane, in conditiile in care aceasta decizie poate aduce companiilor o reducere de 25-30% a costurilor pentru aceste servicii.

 

 

Potrivit unui studiu recent al companiei de consultanta Mercer, externalizarea serviciilor de suport se afla printre strategiile de reducere a costurilor utilizate de firmele din Romania, dar nu este deocamdata pe primele locuri ale clasamentului. Principala modalitate de scadere a costurilor spre care s-au orientat companiile locale, in proportie de 25%, este, conform studiului Mercer, diminuarea cresterilor salariale.

 

Exemple precum externalizarea flotei auto de catre Arcelor Mittal si E.ON Romania sau externalizarea telefoniei si a intregului departament IT de catre Raiffeisen arata ca in Romania modelul externalizarii a fost adoptat de multinationale. Cel putin pana acum, antreprenorii romani au preferat sa detina controlul, chiar daca aceasta inseamna sa internalizeze activitati pe care le-ar putea face mai ieftin o companie de outsourcing.

 

“Avem in principal clienti multinationali, dar am inregistrat o crestere peste asteptari a cererilor din partea companiilor mai mici, care nu mai pot avea acces la linii de finantare de credit sau leasing financiar”, constata Bogdan Apahidean, director general al Leaseplan, companie ce ofera servicii de leasing operational (asemanatoare unei chirii lunare pentru folosirea masinii, ceea ce nu afecteaza bilanturile companiilor). Pentru companiile locale, nevoia de externalizare a generat si formule hibride, cum ar fi externalizarea anumitor servicii prin crearea unei entitati separate, detinute de compania-mama. Este cazul grupului Rompetrol, care a externalizat activitatile distincte de businessul principal (departamentele de marketing, juridic sau IT) intr-o firma separata. Tot Rompetrol este cea mai mare companie care a anuntat inca de anul trecut ca va vinde toate companiile non-core (din afara activitatii de baza) din cadrul grupului, care deruleaza afaceri de 300 de milioane euro. Externalizarea nu este insa o solutie pentru orice companie, atrag atentia consultantii. “Este un moment bun in care sa ne gandim la outsourcing, pentru ca ai parte de niste costuri fixe si flexibilitate. Cu toate acestea, nu poate fi vorba de reduceri semnificative de costuri, pentru ca nu suntem o piata foarte scumpa care externalizeaza catre o piata foarte ieftina. Daca americanii externalizeaza catre India, atunci, da, este o solutie si reduc mult niste costuri importante, dar noi externalizam de la acelasi cost la acelasi cost”, crede Adrian Stanciu.

Cititi aici mai multe despre solutiile de reducere a costurilor.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
criza,
consultanta,
costuri,
solutii
/special/ghid-anticriza-externalizati-sau-dimpotriva-3940880
3940880
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.