Ce s-a cumpărat, ce s-a vândut în 2021?

Autor: Cristina Roşca Postat la 22 decembrie 2021 161 afişări

Ce s-a cumpărat, ce s-a vândut în 2021?

Herghelia unicornilor

Până acum, România a dat lumii un singur astfel de business (un unicorn e o companie evaluată la peste 1 mld. dolari), şi anume UiPath, care între timp a depăşit chiar statutul de „decacorn”. Compania, listată la Bursa de la New York şi cu o capitalizare de 22,6 mld. dolari, a reprezentat un imbold şi un exemplu pentru multe alte companii şi start-up-uri locale care au vrut să se alăture acestui club al miliardarilor.

Mai departe, Bitdefender, una dintre primele firme private de soft înfiinţate în România după căderea comunismului, care în 20 de ani a ajuns una dintre cele mai mari firme locale de soft şi un jucător cheie pe piaţa globală de soluţii de securitate cibernetică, a angajat băncile de investiţii JP. Morgan şi Morgan Stanley pentru a gestiona execuţia unui proiect care se află de mulţi ani pe agenda companiei: listarea la Bursă. Evaluarea este de aproape 2 miliarde de dolari, potrivit surselor ZF.

Pariu că devenim globali?

“We are in the game to be global atlfel spus, viziune mea pe 10-15 ani este să văd Superbet activ în orice piaţă în care este legal să pariezi. Adică pe lângă ţările europene, să activăm inclusiv în Statele Unite, America Centrală, Africa şi chiar Australia”, spune Sacha Dragic, fondator şi executive chairman al Superbet Group.

Grupul românesc Superbet, liderul piaţei locale de pariuri sportive şi gaming, cu prezenţă şi în alte ţări, a cumpărat în vara acestui an Napoleon Sports&Casino, unul dintre cei mai mari trei jucători din industria de profil din Belgia. Valoarea tranzacţiei este de 350-400 mil. euro, conform datelor din piaţă ce se bazează pe indicatorii industriei. Din informaţiile BM, este cea mai mare tranzacţie realizată vreodată de o companie românească peste hotare şi totodată cel mai mare deal local din 2021.

Game, set, match

Omul de afaceri Ion Ţiriac este, poate, antreprenorul român care a făcut cele mai multe tranzacţii de amploare. Anul acesta, pe final, el a parafat un nou deal, vânzând Turneul de Tenis de la Madrid către compania IMG, parte a Endeavor, un grup cu afaceri în sport, media şi modă. De această dată, valoarea tranzacţiei, ce nu a fost făcută publică, e estimată la 200-250 mil. euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
M&A,
tranzactii,
soft,
superbbet,
bitdefender,
tiriac,
tenis

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.