(P) Ce tipuri de lemne sunt mai bune pentru încălzirea casei?

Postat la 17 octombrie 2022 129 afişări

(P) Ce tipuri de lemne sunt mai bune pentru încălzirea casei?

Arderea lemnului este o metodă de încălzire extrem de durabilă şi ecologică. Arderea lemnului la o centrală pe lemne de înaltă eficienţă poate crea mai puţin CO2 decât lăsarea aceluiaşi lemn să putrezească în pădure.

Desigur, lemnul care putrezeşte în pădure va oferi habitat, hrană şi, în cele din urmă, va îmbunătăţi solul, spre deosebire de arderea lui. Totuşi, încălzirea cu o centrală pe lemne sau cu un şemineu pe lemne este o modalitate mult mai sustenabilă de a ne încălzi decât oricare dintre alternativele viabile, atâta timp cât plantăm copaci pentru a-i înlocui pe cei recoltaţi pentru lemnele de foc.

Un element cheie pentru eficienţă şi pentru arderea lemnului este să te asiguro că foloseşti pentru centrala pe lemne tipul de lemn potrivit şi că acesta este uscat în mod corespunzător.

Lemnul uscat corect

Lemnul de foc ar trebui să aibă un conţinut de umiditate de aproximativ 20% - un conţinut de umiditate prea mare şi veţi avea o putere de încălzire ineficientă, creşte riscul de formare a gudronului în coşul de fum şi poate creşte riscul de intoxicaţie cu monoxid de carbon.

Un nivel de umiditate prea scăzut al lemnului de foc poate crea o flacără şi o putere de încălzire excesivă, făcând ca lemnul de foc să fie consumat prea repede. Pentru o eficienţă maximă, este important să verifici umiditatea lemnului de foc cu ajutorul unui aparat de măsurare a umidităţii.

Diferite tipuri de lemn pentru centrala pe lemne

Mai jos este o listă cu diferite tipuri de lemn de foc bun pentru o centrală pe lemne, cu diferitele avantaje şi dezavantaje ale fiecăruia. În general, acestea au fost enumerate în ordine, începând cu cele mai eficiente.

1. Frasin

Frasinul este considerat a fi unul dintre cele mai bune lemne pentru ardere în centrala pe lemne. Frasinul creează o flacără constantă şi o bună putere de încălzire. Spre deosebire de alte tipuri de lemn, frasinul poate fi ars când este verde, dar, ca în cazul majorităţii lemnului, arde cel mai bine când este uscat.

Avantaje:

  • Creează o flacără constantă
  • Producţie mare de căldură
  • Poate fi ars când este verde

Dezavantaje:

  • Poate produce un fum puţin mai gros în comparaţie cu alte lemne
  • Nu este la fel de uşor de despicat ca unele lemne

2. Stejar

Posibil cel mai bine cunoscut lemn, din mai multe motive. Este un lemn popular pentru mobilă, dar şi un lemn de foc excelent pentru centrala pe lemne.

Avantaje:

  • Creează o flacără constantă
  • Producţie mare de căldură
  • Arde lent

Dezavantaje:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
casa,
lemn,
centrala,
foc,
incalzire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.