Windows in scadere

Postat la 16 decembrie 2008 27 afişări

Chiar daca o variatie de ordinul zecimalelor nu este relevanta intr-o statistica cu o marja de eroare de 3%, scaderea cotei Windows sub 90% este importanta macar din punct de vedere simbolic.

 

Printre nenumarate stiri legate de scaderea vanzarilor in contextul crizei, mi-a atras atentia una care se refera la cote de piata, deci este oarecum independenta de contextul actual. Conform unui studiu dat publicitatii de Net Applications, pentru prima data in ultimii 15 ani cota de piata a sistemului de operare Windows (toate variantele) a scazut sub pragul de 90%. Desigur, dominatia Windows nu este inca amenintata de niciun rival si se poate presupune ca aceasta cadere la 89,6 procente este accidentala sau poate incorecta. Chiar si asa, vestea ca “exista viata dincolo de Windows” a starnit destule comentarii.

 

Varianta unei scaderi accidentale se bazeaza pe insuccesul versiunii Vista, iar cifrele sunt clare: in vreme ce XP detine 66,32% din totalul instalarilor Windows, Vista abia a reusit sa treaca de 20% la doi ani dupa lansare. Are sens, deci, sa ne gandim ca utilizatorii dezamagiti de Vista asteapta versiunea urmatoare, asa ca lansarea lui Windows 7 (prevazuta pentru 2009) ar putea redresa situatia. Posibil, desi o versiune noua bazata pe aceeasi platforma nu este o garantie a unui succes de proportii, in conditiile in care producatorii de hardware par mai degraba sa se orienteze pe sisteme mai ieftine si mai putin dotate. Problema este insa ca avem de-a face cu o tendinta: Windows scade in mod constant din 2004, cu o medie de 1,7 procente in fiecare an. Iar tendinta este mai importanta decat cifrele absolute, deoarece statisticile care o constata sunt bazate pe aceeasi metodologie. Insuccesul Vista poate explica eventual scaderea mai accentuata din ultimele 12 luni (peste 2%), dar nu trendul general. O alta premiera - care nu poate fi disociata complet de prima - o reprezinta scaderea cotei de piata a browserului Internet Explorer sub 70% (dupa lungi ani de dominare totala, culminand cu cote de peste 95% in 2003-2004). Evident, iarasi e vorba de un trend, care este usor de remarcat in diverse statistici. Si in acest caz, optimistii estimeaza ca IE 8 va redresa situatia, insa cresterea constanta a popularitatii lui Firefox (care a depasit 20% in statisticile de la Net Applications) sugereaza mai degraba contrariul.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
weboscop,
Mircea Sarbu
/opinii/windows-in-scadere-3665104
3665104
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.