Tata stie mai bine

Postat la 12 ianuarie 2010 38 afişări

Cu siguranta, cel mai important, interesant si eroic personaj din tot atentatul esuat din ziua de Craciun a fost tatal atentatorului, bancherul nigerian Alhaki Umaru Mutallab.

Mutallab a facut ceva ce, din cate stim pana acum, nu a mai fost facut de niciun alt parinte de atentator sinucigas: el s-a dus la ambasada americana din Nigeria si a avertizat ca mesajele scrise primite de la fiul sau au aratat ca acesta se afla in Yemen si ca devenise un radical fervent, posibil chiar periculos.

Ne-am tot dat peste cap sa vedem ce s-a defectat in sistemul nostru de securitate - si cu siguranta s-a stricat - de i-a permis atentatorului Umar Faruk Abdulmutallab sa se imbarce la bordul aeronavei. Dar tatal lui, de fapt, ne-a spus altceva: "sistemul meu familial, sistemul nostru comunitar s-au defectat. Propriul meu fiu a cazut sub influenta unei versiuni jihadiste a Islamului pe care eu nu o recunosc si de care am motive sa ma tem".

New York Times, citand un var al atentatorului, sustine ca fiul i-a trimis tatalui un SMS din Yemen in care ii spunea "am descoperit o noua religie, adevaratul Islam" si ca nu se va mai intoarce vreodata acasa. Intr-un mesaj pe internet din 20 februarie 2005, atribuit lui Umar si citat de Associated Press, se spune: "Imi imaginez cum se va desfasura marele jihad, cum vor castiga musulmanii si cum vor conduce intreaga lume si vor pune din nou bazele celui mai mare imperiu!!!"

Sa gasim oameni care sa aiba curajul de a aborda astfel de revelatii - precum cea identificata de tata, cea care ii atrage pe tinerii musulmani sa devina atentatori sinucigasi si sa ucida civili nevinovati pentru triumful jihadului; de asta avem nevoie acum.

Da, trebuie sa ne punem la punct serviciile secrete. Da, trebuie sa ne traim viata in conformitate cu idealurile noastre, asa cum incearca presedintele Barack Obama sa faca interzicand tortura si inchizand inchisoarea Guantanamo. Nu putem sa lasam acest "razboi impotriva terorismului" sa ne consume. Nu putem sa facem din tara noastra Statele Unite de Lupta impotriva Terorismului si nimic altceva. Noi suntem poporul lui 4 iulie, nu al lui 11 septembrie.

Dar chiar daca facem toate acestea, nicio lege sau zid pe care noi le vom ridica nu vor fi suficiente ca sa ne protejeze, daca societatile arabe si musulmane de unde apar acesti atentatori sinucigasi nu vor ridica si ele restrictii morale, religioase si politice - incepand cu aruncarea rusinii asupra atentatorilor si redenumirea actiunilor lor din "martiriu" in "crima".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
Thomas L. Friedman,
ultimul cuvant
/opinii/tata-stie-mai-bine-5291158
5291158
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.