Obama despre Obama

Postat la 09 iunie 2009 9 afişări

In timpul unei discutii telefonice de saptamana trecuta cu presedintele Barack Obama despre mesajul adresat arabilor si musulmanilor la Cairo, in 4 iunie, i-am spus bancul meu preferat despre Orientul Mijlociu. L-am facut sa rada sanatos.

 

“Era un evreu foarte pios pe nume Goldberg, care toata viata isi dorise sa castige la loterie. In fiecare sabat se ducea la sinagoga si se ruga: «Doamne, am fost un evreu credincios toata viata. Ce-ar fi asa de rau daca as castiga la loterie?». Dar extragerile loto treceau si Goldberg nu castiga. In fine, intr-un alt sabat, Goldberg se lamenteaza in fata cerului si spune: «Doamne, am fost pios atata vreme, ce trebuie sa fac ca sa castig la loterie?». Atunci se deschid cerurile si vocea lui Dumnezeu se aude: «Goldberg, da-mi si mie o sansa!

 

Cumpara-ti un bilet!». “I-am spus presedintelui acest banc pentru ca - citind presa araba si pe cea israeliana din saptamana anterioara - toata lumea parea sa-i spuna ce trebuie sa faca si sa spuna in Cairo, doar ca nimeni nu dadea de inteles cum vor actiona ei si cum vor face ceva diferit. Toata lumea vrea pace, dar nimeni nu vrea sa-si cumpere bilet. “Si noi la Casa Alba avem un banc”, mi-a spus presedintele. “Anume ca o sa spunem adevarul pana cand nici asta n-o sa mai mearga; si nicaieri altundeva nu e rostirea adevarului mai importanta decat in Orientul Mijlociu.” O parte esentiala a acestui mesaj, a mai spus el, ar fi: “Terminati-o cu mesajele intr-un fel spuse in spatele usilor inchise si intr-alt fel spuse in fata oamenilor”. Si a explicat: “Sunt o multime de tari arabe mai ingrijorate de faptul ca Iranul dezvolta o arma nucleara decat de reprezentata de Israel, doar ca nu o recunosc”. Sunt o multime de israelieni “ce recunosc ca drumul pe care merg in prezent este nesustenabil si ca trebuie sa ia unele decizii dure cu privire la asezarile de colonisti ca sa se ajunga la solutia a doua state, dar nu sunt destui dispusi sa recunoasca public aceasta”.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
ultimul cuvant,
Thomas L. Friedman
/opinii/obama-despre-obama-4525329
4525329
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.