O celula prost capitonata

Autor: Dorin Oancea Postat la 10 ianuarie 2011 41 afişări

Undeva spre finele anilor ’50, un psiholog a purces la un experiment care poate parea cel putin ciudat: l-a inchis pe Isus in spital. Ca sa fie si mai ciudat, a luat de fapt trei Isusi si a asteptat sa vada ce se intampla.

Ca spitalul era de nebuni, cum nebuni erau si cei trei Isusi, v-ati dat seama, desigur. Milton Rokeach se numeste psihologul, iar pacientii au fost inchisi intr-un salon al spitalului Ypsilanti din Michigan; planul initial era pentru doi ani de zile. A doua zi, spectacolul era deja tragic: "Trebuie sa mi te inchini, iti ordon", racnea unul din cei trei. "Nici gand! Esti posedat! Trezeste-te la realitate!", tipa al doilea. "Niciunul nu este Domnul Isus... Eu sunt cel adevarat", molfaia furios al treilea.

Rokeach voia sa stabileasca limitele identitatii umane; la baza demersului sau stateau povesti despre agenti secreti care in timp isi pierdeau adevarata identitate si se "simteau" tot mai mult personajele pe care le intruchipau. Psihologul s-a intrebat cum si in ce fel poate fi modificata personalitatea individului, intr-un mediu controlat. Si cum Biblia spune ca Fiul lui Dumnezeu este unic, reactiile celor trei indivizi care sustineau ca sunt Isus puteau oferi cateva raspunsuri. Rezultatul a fost publicat intr-o carte, in 1964.

Experimentul lui Milton Rokeach a fost un esec. Interactiunea dintre cei trei si stimulii la care au fost supusi pentru a li se schimba convingerea (alaturarea lor, false scrisori de la admiratoare necunoscute sau de la autoritati care promiteau recompense daca renunta la identitatea Fiului Domnului) nu au avut un rezultat. Iar cartea lui Rokeach, "The Three Christs of Ypsilanti" este, in cele din urma, dupa cum bine remarca un jurnalist american, istoria nu a trei, ci a patru nebuni prizonieri in spital. Milton Rokeach era un prizonier al lumii sale - America anilor '50 - '60 nu era, din unele privinte, tocmai raiul pe pamant - era Razboiul Rece, discriminare rasiala, mccarthysm, sotii Rosenberg, JFK. Psihologul gandea cu mintea unui om de atunci, iar lipsa de etica pe care i-o putem imputa astazi nu prea exista atunci nici macar in concept.

Am insirat povestea nebunilor pentru ca toata tevatura din jurul noii legi a educatiei m-a facut sa ma gandesc la ea. Zic de mai multa vreme, unii colegi o pot confirma, ca Romania este in prezent o celula nici macar capitonata trainic, iar mesianismul razbate prin miliarde de pori. Iar cand ii comunici unuia ca nu prea are de-a face cu intelepciunea si blandetea Domnului Isus, esti rapid categorisit drept jurnalist vandut. Si suntem indemnati sa credem ca o lege definita drept moderna pentru ca schimba durata unor cicluri de studii si prevede finantarea pe elev si promovarea universitatii centrate pe student si desemnari pe baza de competente poate schimba Romania.

Cu nicio luna de zile in urma, jurnalele evidentiau scorurile slabe obtinute de Romania la testele PISA ale OECD - locul 49 din 65 de tari. Berbeceste, au venit in presa si rezultatele slabe la olimpiadele internationale, iar motul a fost concluzia ca sistemul este prost, slab finantat, cu profesori lipsiti de abilitati si elevi tembeli. Mare greseala.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
editorial,
opinii,
Dorin Oancea,
educatie
/opinii/o-celula-prost-capitonata-7870984
7870984
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.