Dezghet la inceputul iernii

Autor: Ioana Mihai Postat la 07 decembrie 2010 18 afişări

Dupa un an in care piata imobiliara a fost aproape paralizata, sfarsitul de an aduce, in numai o saptamana, trei semne clare de dezmortire. Vanzarea cladirii de birouri Floreasca, inaugurarea Petrom City si deschiderea Doldora Bazaar, o investitie a lui Gica Popescu.

Gradele din termometru si calendarul dau semne clare ca urmeaza cea mai friguroasa perioada din an. Cu toate acestea, tocmai acum piata imobiliara s-a incalzit, ajutata de cateva actiuni care au colorat paginile ziarelor de saptamana trecuta. Dincolo de valorile investitiilor, mii de noi locuri de munca au fost create intr-o perioada in care concedierile sunt la ordinea zilei.

In ton cu sarbatorile care bat la usa, fostul fotbalist Gica Popescu impreuna cu doi asociati au deschis portile Doldora Bazaar, un centru comercial en-gross si en-detail, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Nu mai putin de 12.000 de mp (de peste doua ori mai mult decat un teren de fotbal) gazduiesc acest nou complex comercial pentru care au fost angajati 2.000 de oameni. Gica Popescu se asteapta ca Doldora Bazaar sa atraga in jur de un milion de clienti. Un semnal cat se poate de pozitiv, daca tinem cont de faptul ca mai toti retailerii au preferat anul acesta o politica rezervata in investitii. Ridicand miza, fostul fotbalist si asociatii sai au anuntat ca vor sa inceapa anul viitor a doua faza a acestui proiect, pentru care ar urma sa mai investeasca inca aproape 20 milioane euro. La capitolul investitiilor pentru anul viitor trece Popescu si planurile de a construi un hotel de patru stele si a unui centru de birouri in Bucuresti.

Fostul capitan de fotbal al Barcelonei, care castiga Cupa Cupelor in urma cu circa 13 ani, a castigat mai mult din investitiile in domeniul imobiliar decat din sport. A ales in trecut sa-si bage banii in domeniul rezidential, iar acum se reorienteaza catre comert. Chiar si terenul din zona Rahova in care a ridicat bazarul era initial destinat unui proiect cu locuinte, dar din cauza puterii de cumparare scazute Popescu a preferat sa construiasca un bazar. Rationamentul lui se poate dovedi cat se poate de just: daca vanzarile de locuinte au intrat acum intr-un punct mort, nu la fel stau lucrurile si cu cheltuielile zilnice. Mai cu seama ca inaugurarea bazarului prinde cel mai bun vant in vele, fiind deschis chiar in perioada in care cumparatorii deschid ceva mai larg baierile pungii.

Larg au deschis punga si cumparatorii cladirii de birouri Floreasca Business Park din nordul Capitalei. Un semnal cat se poate de concret al dezghetului din piata imobiliara, macar din prisma valorii tranzactiei: 100 de milioane de euro, cea mai mare din ultimii doi ani. "Piata de birouri din Bucuresti ofera in prezent valoare investitiilor", au motivat reprezentantii cumparatorului, fondul sud-african de investitii New Europe Property Investment (NEPI). Ce importanta are, pana la urma, o asemenea vanzare? Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania, spune ca, in conditiile actuale, tranzactia, cu o valoare este destul de mica fata de piata de odinioara, "este un deal corect si pentru vanzator si pentru cumparator".

In plus, tranzactia este buna, in opinia lui Ilie, si pentru ca nu exista foarte multi potentiali cumparatori. Vanzatorii (Portland Trust si fondul american de investitii Apollo) vor incasa 27,6 milioane de euro, diferenta de bani fiind un credit bancar pe care cumparatorii il preiau. Miscarea a avut loc intr-un moment in care piata este inca favorabila chiriasilor, spune Claudia Cetatoiu, senior consultant in cadrul departamentului de birouri King Sturge. Ea precizeaza ca raportul de forte incepe sa se modifice in favoarea proprietarilor, iar perspectivele pe termen lung pentru Bucuresti raman foarte pozitive. Cu toate aceste elemente in calcul, rezultatul ecuatiei arata spectaculos. Mai cu seama ca si aici miza creste din perspectiva viitorului: "E posibil ca aceasta tranzactie sa reprezinte un semnal bun pentru 2011", adauga Ilie.

Al treilea semnal - in ordine cronologica - este bifat de cea mai mare companie din Romania, Petrom. Aceasta a inaugurat proiectul imobiliar Petrom City, care are doua cladiri de birouri, un centru de date, o centrala electriva de 5 MW si o parcare de 900 de locuri. Sediul va gazdui peste 2.500 de oameni, iar lucrarile au inceput in urma cu mai bine de doi ani si jumatate. Bugetul cheltuit pentru Petrom City se plaseaza in jurul a 130 de milioane de euro, dar, dincolo de suma, este important ca a fost construit in vreme de criza. 4.000 de oameni si 150 de companii au lucrat la proiectul care se intinde pe o suprafata de 100.000 metri patrati.

Doua inaugurari si o tranzactie par la o prima vedere piese disparate intr-un puzzle, dar toate au un element comun. Sunt tot atatea semnale pozitive ca se intampla si alte lucruri in afara de restructurari, concedieri si ajustari de bugete. Mai mult de-atat, sunt verigi intr-un lant care tureaza motoarele economiei. Care trebuie sa se dezghete.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
Ioana Mihai,
imobiliare,
comert,
tranzactii
/opinii/dezghet-la-inceputul-iernii-7776132
7776132
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.