Ce fac autoritatile romane pentru sinistratii din Haiti?

Postat la 20 ianuarie 2010 16 afişări

In aceste zile Haiti trece printr-o drama inimaginabila, iar comunitatea internationala ofera ajutoare, mai mici sau mai mari.

O intrebare simpla: ce fac autoritatile romane, cum se implica in ajutorarea napastuitilor de acolo?

Intrebarea nu-mi apartine, dar mi s-a parut important sa o preiau; in afara unei scrisori de condoleante trimisa de ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi in urma cu o saptamana, se pare ca statul haitian a disparut de pe harta pentru demnitarii romani.

In conditiile in care altii fac ce si cum pot, chiar si pe vremuri de criza: Cehia o oferit 800.000 de euro, si pana si Republica Moldova a sarit cu 100.000 de dolari. Nici un euro, nici o patura, nici o conserva, nici un litru de lapte insa din partea statului roman. O Romanie aflata chiar ea intr-o zona seismica, care a trecut prin astfel de catastrofe si care, in mod sigur va mai trece prin asa ceva si care ar putea fi pusa in situatia de a cere ajutor international.

O lipsa de initiativa cel putin rusionasa.

In schimb Oficiul Roman pentru Adoptii sfatuieste romanii sa nu adopte copii din Haiti, pentru ca exista riscul ca ei sa nu se adapteze la modelul cultural romanesc. Ceea ce mi se pare, pana la urma, corect, dat fiind ca multi romani nu s-au adaptat la modelul cultural romanesc.

Singura Crucea Rosie Romana, organizatie neguvernamentala a demarat o actiune de strangere de fonduri si n ma idoiesc de reactia favorabila a cetatenilor simpli. Intrebarea ramane: maharii Romaniei ce fac?

UPDATE: Intrebare ramane valabila, chiar daca Guvernul a anuntat un ajutor umanitar de 50.000 de euro. Este cea mai mica suma pe care o trimite un stat european, pretul unei masini cat de cat mai de soi nefiind in masura sa se constituie intr-un ajutor real.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
Dorin Oancea,
Haiti,
ajutoare
/opinii/ce-fac-autoritatile-romane-pentru-sinistratii-din-haiti-5384954
5384954
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.