CEO-ul cafeina

Postat la 04 august 2008 25 afişări

"Noi cafenele Starbucks se vor deschide in toaletele celor deja existente", titra la un moment dat ziarul satiric The Onion, ironizand agresiva strategie de extindere a companiei care a americanizat espresso-ul. O recesiune economica si un deceniu mai tarziu, stirea care tine prima pagina a cotidianelor americane se refera la desfiintarea si nu la deschiderea a 600 de cafenele Starbucks.

O, tu, dulce zi de 8 februarie 2006! In dimineata acelei memorabile intalniri anuale a actionarilor Starbucks pretul actiunilor companiei crescuse cu peste 40 la suta fata de anul anterior si nu dadea semne ca ar avea de gand sa se opreasca. Atmosfera era efervescenta si toti cei 3.000 de actionari prezenti erau pregatiti sa se bucure de cat de multi bani castigau cu ajutorul Starbucks. Si sa se puna la curent cu strategia companiei. Dar, mai ales, sa se bucure de cat de multi bani castigau.

Adunarile anuale ale actionarilor Starbucks au fost mereu adevarate desfasurari de forte, pe jumatate petrecere, pe jumatate concert rock. Cei care voiau unul din cele 3.000 de locuri din Sala cea Mare a Operei din Seattle, acolo unde Starbucks isi sarbatorea in fiecare an cresterile, trebuiau sa se aseze din timp la coada. Unii dintre ei cumparasera actiuni la Starbucks doar pentru a putea participa la acest eveniment, desi bineinteles castigurile unei asemenea achizitii nu se opreau aici: la punctul de maxim din 2006, actiunile SBUX, tranzactionate pe Nasdaq, au furnizat un return total de 5.814 procente peste pretul lor initial din 1992. In cinstea unei asemenea performante Howard Schultz a prestat in fata audientei un truc care implica cea mai inalta cladire din Seattle, 1.000 de metri de teava PVC si un rezervor de nitrogen (mai bine nu intrebati!).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CEO-ul,
cafeina
/lideri/ceo-ul-cafeina-4074310
4074310
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.