Telefoane mobile de top - sezonul toamnă-iarnă 2012

Autor: Andrei Gîrbea Postat la 30 noiembrie 2012 760 afişări

Pe final de an, cei ce doresc să achiziţioneze un smartphone de top au de ales între o mână de modele cu performanţe şi dotări excelente. terminalele pe care le vom menţiona mai jos diferă destul de mult între ele, prin mărime, caracteristici sau prin ecosistemele în jurul cărora sunt construite, însă ele au toate un ţel comun: să ofere posesorilor o experienţă cât mai plăcută în utilizarea zilnică.

Apple iPhone 5

Blamat de mulţi, iPhone 5 se bucură de o imensă popularitate pe piaţa internaţională, dar şi în România, unde cu greu poate fi găsit în stocurile magazinelor, în ciuda faptului că este cel mai scump dintre dispozitivele prezente în această listă.

iPhone 5 este un terminal foarte uşor, subţire şi comod de utilizat. În plus, estetic este probabil unul dintre cele mai arătoase jucării mobile create vreodată. Ecranul de doar 4 inchi, ceva mai alungit decât cel întâlnit pe generaţiile anterioare de telefoane Apple, îl face confortabil de ţinut în mână şi utilizat, iar performanţele sale nu sunt cu nimic mai prejos decât cele oferite de competitori, chiar dacă pe hârtie, iPhone-ul pare inferior.

Desigur, există unele neajunsuri remarcate de utilizatori, precum extrem de controversata aplicaţie Apple Maps sau carcasa ce se zgârie uşor, însă atunci când vine vorba de aplicaţii de calitate şi uşurinţa în utilizare, ecosistemul iOS este încă pentru mulţi dintre noi referinţa în domeniu.

Samsung Galaxy S3

Cel mai popular telefon de top ce rulează Android, Galaxy S3 este la rândul său un terminal cu preţ destul de piperat, însă unul bine primit în România.

Spre deosebire de iPhone, este mai mare şi mai greu, în primul rând datorită ecranului de 4,8 inchi pe care îl oferă, ecran ce se va dovedi util atât în utilizarea de zi cu zi, dar mai ales atunci când veţi folosi SGS 3-ul ca dispozitiv multimedia pentru filme şi jocuri.

Pe de altă parte, datorită dimensiunilor sale, SGS 3-ul este destul de dificil de utilizat cu o singură mână şi nu va încăpea în orice buzunar, neajunsuri pe care unii dintre voi le vor accepta destul de greu. Însă, cu excepţia iPhone, toate smartphone-urile de top ale momentului sunt voluminoase, oferind ecrane de mari dimensiuni.

Desigur, ar mai putea fi multe de zis despre Samsung-ul Galaxy S3. Este puternic, rulează fluent Android-ul şi aplicaţiile uzuale, oferă o cameră foto de calitate şi o autonomie peste media clasei, iar acestea sunt doar câteva dintre calităţile acestui dispozitiv.

Samsung Galaxy Note 2

Când vine vorba însă despre performanţe, durată de viaţă a bateriei sau ecran de mari dimensiuni, Galaxy Note-ul 2 al celor de la Samsung este telefonul ce ar trebui să vă apară în faţa ochilor.

Cu un ecran de 5,5 inchi, Note-ul 2 este un monstru, fiind semnificativ mai mare decât orice alt telefon menţionat în această listă. Este şi destul de greu, cântărind aproximativ 180 de grame.

Astfel, Note-ul 2 nu este un terminal pentru oricine, însă cei ce se pot obişnui cu dimensiunile sale vor avea un telefon excelent, unul foarte rapid, ce rulează Android 4.1 JellyBean, dotat cu o cameră foto performantă şi o baterie de mari dimensiuni, ce permite chiar şi două zile de utilizare intensă a dispozitivului. În plus, Samsung echipează Note-ul cu un stylus ce vă va permite să luaţi notiţe sau să desenaţi direct pe ecranul telefonului.

În ceea ce priveşte preţul Note-ului 2, acesta se situează între cel al iPhone-ului 5 şi cel al Samsung-ului GS 3.

HTC One X plus

Vârful de gamă al celor de la HTC îşi va face apariţia în scurtă vreme în magazine şi promite să fie unul dintre cele mai rapide telefoane cu Android ale momentului. Va rula Android 4.1, va oferi o cameră de 8 MPx şi va avea un ecran de 4,7 inchi ce doreşte să trimită la colţ ecranele competitorilor.

Rămâne de văzut dacă cei de la HTC vor reuşi să facă faţă promisiunilor. Cert este că un update al modelului One X lansat în primăvara lui 2012 era de aşteptat, iar versiunea One Xplus, nefiind o schimbare radicală, îmbunătăţeşte câteva dintre detaliile pe care utilizatorii le-au reproşat primului model, precum bateria prea mică, de exemplu, păstrând elementele apreciate, precum sistemul de sunet BeatsAudio sau carcasa din policarbonat.

În plus, cei de la HTC ne pregătesc şi alte terminale de top, precum mult aşteptatul HTC Deluxe, un model dotat cu ecran Full HD, ce se găseşte deja pe piaţa americană sub denumirea HTC DROID DNA.

Sony Xperia T

Xperia T este terminalul de top al celor de la Sony în acest moment, un dispozitiv puternic, axat pe design, fără a face însă rabat în privinţa celorlalte aspecte importante pentru un terminal modern.

Xperia T vine echipat cu un ecran de 4,55 inchi, o cameră foto de 13 MPx şi hardware performant. Autonomia sa lasă însă de dorit, dar pe de altă parte, modelul celor de la Sony are şi un preţ competitiv, sub cel al concurenţilor direcţi.

Cert este că Xperia T este telefonul lui James Bond în ultimul film din celebra serie, însă atunci când este comparat cu modelele de top ale concurenţilor, există câteva aspecte unde Sony mai are de progresat. Cei de la Sony promit însă să ne impresioneze la începutul lui 2013, când vor lansa probabil un succesor al Xperia T.

Nokia Lumia 920

Lumia 920 este port-stindardul ecosistemului Windows Phone 8, dezvoltat de către Microsoft.

Pe scurt, el înglobează tot ce au mai bun cele două companii în materie de tehnologie mobilă.

Lumia 920 este un terminal masiv ce va atârna destul de greu în buzunar, însă unul ce lasă impresia de robusteţe. Este echipat cu hardware de top, un ecran ClearBlack de 4,5 inchi şi promite autonomie peste media clasei. Însă atuurile din mâneca sa sunt camera foto/video PureView cu stabilizare optică şi performanţe excelente în lumină scăzută, precum şi aplicaţiile dezvoltate de Nokia, printre care Maps sau Drive. OS-ul Windows Phone 8 şi mai ales ecosistemul din jurul său mai au însă mult de recuperat în faţa iOS sau Android.



Citiţi mai multe articole ale lui Andrei Mihai Gîrbea pe http://www.andreigirbea.com/

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
telefoane,
mobile,
Nokia,
Apple
/business-hi-tech/telefoane-mobile-de-top-sezonul-toamna-iarna-2012-10359508
10359508
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.