U520, telefonul Zapp pentru GSM

Postat la 26 februarie 2008 142 afişări

Nici marca - Ubiquam - sau numele - U520 - nu fac din cel mai recent telefon pe care Zapp il testeaza intern un model care sa se poata face remarcat in oferta operatorului. Alta e particularitatea lui

Pe parcursul celor cativa ani de cand exista reteaua Zapp, in oferta operatorului nu au trecut mai mult de 10 modele de telefoane, mult mai putine decat cele cu care isi atrag clientii operatorii concurenti, Cosmote, Orange si Vodafone.

Standardul CDMA (code division multiple access) sub care functioneaza are semnificativ mai putini utilizatori la nivel mondial decat telefoanele GSM (fr. Groupe Spécial Mobile), ultimul tip fiind folosit de aproximativ 82% din populatia vorbitoare la mobil a globului, conform GSM Association.

Implicit, produca torii de terminale s-au orientat cu precadere catre standardul mai popular, iar numarul modelelor CDMA este mai mic.

„Vom avea mai multe lansari de noi produse anul acesta“, spunea fara sa dezvaluie mare lucru Chris Bataillard, CEO al Telemobil, la scurt timp dupa instalarea sa in functie, luna trecuta.

„Oricum, e foarte greu in acest business sa ai totul pentru toti in termeni de produse“, continua Bataillard. Chiar daca nu ofera chiar totul pentru toti, un nou model de telefon, aflat acum in teste interne la Zapp pentru a determina oportunitatea lansarii lui in oferta comerciala, vrea sa ofere mai mult decat altele.

Ubiquam U-520 este un terminal capabil sa functioneze simultan atat in standardul CDMA (pe banda de frecventa de 450 MHz), cat si in GSM (900 MHz si 1.800 MHz) si deci ingloband pentru prima oara in Romania ambele tehnologii.

Ubiquam U-520

Carmen Lazar, head of corporate affairs al Telemobil, a confirmat ca modelul de telefon se afla in etapa de testare si ca ar putea fi lansat comercial peste trei luni.

Telefonul producatorului coreean Ubiquam are o camera foto de 2 megapixeli cu zoom optic 16x si poate rula filme si muzica. Un alt detaliu: asigura transfer de date pentru conectarea la internet prin EVDO (o tehnologie CDMA) cu viteze de pana la 2,4 Mbps, dar in regim GSM viteza maxima de transfer, obtinuta exclusiv prin GPRS, coboara la 80 kbps.

„Multi folosesc telefonul in regim CDMA pentru viteza mare de transfer de date, atunci cand vor sa navigheze pe internet. In acelasi timp, retelele GSM au avantajul ca au acoperire mai mare si lumea il foloseste in regim GSM pentru a vorbi“, comenteaza pentru BUSINESS Magazin Dmitri S. Salnikov, jurnalist la publicat ia rusa Portavik, unul dintre avantajele pe care le ofera telefonul.

In Rusia, operatorul CDMA Skylink are o cota de piata de 10%, restul fiind acoperit de concurenta care foloseste standardul GSM. Acolo, telefonul Ubiquam U-520 are deja aproape un an de cand a fost lansat.

Modelul este prezent si in portofoliul Unite, divizia de telefonie mobila a operatorului de stat din Republica Moldova, Moldtelecom. In privinta vanzarilor, jurnalistul rus spune ca nu exista informatii publice oficiale.

„Cred totusi ca vanzarile nu sunt foarte mari, pentru ca pretul telefonului depaseste 700 de dolari“, spune Salnikov.

Surse din cadrul Zapp au estimat ca in Romania telefonul ar putea fi totusi comercializat la un pret mai mic, subventionand o parte din cost. Astfel, telefonul ar urma sa coste aproximativ 1.200 de lei.

De ce nu a fost lansat pana acum acest model, primul cu sanse de a atrage si clientii care folosesc retele GSM? Un posibil scenariu ar putea fi construit in jurul actionariatului pe care l-a avut Zapp pana la sfarsitul anului trecut.

Faptul ca, din cei doi actionari cu participatii egale in Telemobil, unul - Qualcomm - era practic inventatorul standardului CDMA a limitat eventuale intentii ale conglomeratului Saudi Oger, celalalt actionar, de a patrunde in zona GSM.

Va insemna insa eventuala lansare a acestui telefon in reteaua Zapp o crestere a numarului de clienti, care anul trecut se oprise la doar jumatate la milion, fata de cele peste 9 milioane ale Orange?

„Le-ar trebui un telefon de 10-30 de dolari, nu unul de 200 de dolari“, spunea un utilizator al forumului Softpedia pe o pagina dedicata unui alt telefon Zapp. Dar, desigur, e foarte greu sa ai totul pentru toti in aceasta industrie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
telecom,
Zapp,
Ubiquam,
U520,
GSM,
Orange,
Cosmote,
Vodafone,
Telemobil
/business-hi-tech/telecom/u520-telefonul-zapp-pentru-gsm-2415422
2415422
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.