De ce va prelua RCS&RDS operatiunile din Romania ale americanilor de la UPC

Autor: Seceleanu Postat la 28 februarie 2011 58 afişări

Piata locala de servicii TV si comunicatii se indreapta spre una dintre cele mai mari tranzactii din ultimii doi ani, prin care grupul local RCS&RDS ar putea prelua operatiunile din Romania ale americanilor de la UPC.

Plasata la o valoare de 300 mil. dolari, tranzactia prin care americanii si-ar vinde in pierdere filiala din Romania ar fi a doua mare achizitie din telecom realizata de la debutul crizei in Romania, respectiv dupa preluarea Zapp de catre Cosmote in vara anului 2009 pentru 61 mil. euro (plus datorii de 146 mil. euro).

Ce forte imping cei doi rivali de moarte din industria de cablu la masa discutiilor?

Fragmentata intre cinci poli importanti de putere - Orange, Vodafone, Romtelecom/Cosmote, RCS&RDS si UPC, si scena a unei competitii dure pentru clienti, piata locala de comunicatii da semne ca nu mai poate sustine, prin nivelul veniturilor si al profiturilor generate, un numar atat de mare de jucatori. Datele care arata, fara echivoc, cat de mare este presiunea pe consolidarea operatiunilor de pe piata de comunicatii din Romania sunt cele privind pierderile si profiturile realizate de cei mai mari sase operatori de comunicatii si mai ales cum se imparte profitul generat la nivelul Romaniei intre cei mai mari jucatori.

In 2009, anul pentru care exista date comparabile de la toti operatorii, dintre cele mai mari sase companii de comunicatii din Romania, doar Orange, Vodafone si RCS&RDS au inchis exercitiul financiar pe profit net, potrivit datelor de la Finante, in timp ce UPC si grupul Romtelecom/Cosmote au fost pe pierdere neta. Mai mult decat atat, Orange si Vodafone au realizat impreuna un profit net de 514 mil. euro, de zece ori mai mare decat cel al RCS&RDS. Romtelecom a avut profit net, insa pierderile realizate de celelalte companii din grup (Cosmote, Germanos, Zapp) anuleaza castigul.

Datele preliminare pe 2010 sugereaza ca situatia s-a perpetuat: Orange si Vodafone vor absorbi cel mai mare profit de pe piata, in timp ce grupul Romtelecom/Cosmote va fi pe pierdere. UPC a fost in continuare sub presiune anul trecut, in timp ce imprevizibilul grup RCS&RDS a continuat sa-si mareasca numarul de abonati - cu 11% pana in septembrie, potrivit agentiei de rating Moody's. Ba chiar, in contrast cu atmosfera generala de pe piata, compania lui Zoltan Teszari a introdus in premiera o taxa pe telefonia fixa oferita pana atunci gratuit. Un euro pe luna (5 lei) nu pare mult, insa multi CEO din telecom ar face orice ca sa poata face acelasi lucru.

Consecintele acestei situatii? Privite cu explicabile rezerve in ambele companii, discutiile privind integrarea Romtelecom si Cosmote s-ar putea accelera pentru a elimina posturile redundante si a diminua astfel costurile. Un alt pas ar putea fi achizitia UPC de catre un alt jucator, fie el RCS&RDS, fie un altul, pentru ca discutia inca este deschisa, iar singura informatie certa pare a fi intentia Liberty Global de a iesi de pe aceasta piata.

Desi negata la nivel oficial, decizia de a vinde pare credibila, avand in vedere ca UPC a blocat exact genul de actiuni care ar putea demonstra interesul pentru aceasta piata. Astfel, compania a anuntat ca nu are in plan sa extinda reteaua in noi localitati sau strazi si, in plus, nimeni nu a auzit ca UPC sa negocieze vreo achizitie.

Pare a fi un pas perfect justificat economic: cu 300 mil. dolari UPC si-ar continua achizitiile pe piete mai profitabile ca Polonia sau Germania si ar iesi din menghina in care o strang Romtelecom si imprevizibilul RCS&RDS.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
telecom,
RCS&RDS,
UPC,
achizitie,
cablu,
afaceri,
concurenta
/business-hi-tech/telecom/de-ce-va-prelua-rcs-rds-operatiunile-din-romania-ale-americanilor-de-la-upc-8012409
8012409
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.