Asteptandu-i pe sauditi

Postat la 30 octombrie 2007 1 afişăre

La intrebarile privind discretia prezentei publice a Zapp din ultimele luni a fost oferit, in fine, un raspuns: exista negocieri intre actionari pentru a ceda controlul catre grupul Saudi Oger, unul dintre actionarii indirecti. Ceea ce insa genereaza alte intrebari. Mesajul Zapp a fost comunicat chiar de CEO-ul milanez Piermario di Pietro la prima intalnire a sefului Zapp cu jurnalistii dupa mai bine de un an. Di Pietro a spus ca „acest mic slowdown“ - termenul lui pentru absenta aproape totala a mesajelor comerciale din partea Zapp din ultimele 7-8 luni - se datoreaza negocierilor pe care le poarta cei doi actionari.

Potrivit oficialilor Telemobil, operatorul serviciului Zapp, Inquam Romania, compania inregistrata in Insulele Virgine Britanice care detine Telemobil, este controlata 50/50 de doi actionari, firma americana Qualcomm si cea saudita Saudi Oger, iar Oger urmeaza sa preia pachetul detinut de Qualcomm. Ca acesti doi actionari sunt in tratative pentru o cedare a controlului se vorbeste de aproape trei ani. Acum insa, faptul ca Zapp vorbeste despre tratative indica o posibila apropiere a momentului: pana la inceputul lunii ianuarie, transferul de control ar trebui sa se intample.

„Qualcomm a facut o investitie strategica la momentul cand eram singura retea CDMA din lume. Acum exista 60 de asemenea operatori, iar furnizarea de servicii de telecomunicatii nu mai reprezinta afacerea de baza a companiei, in vreme ce Saudi Oger duce o politica de extindere a tarilor in care este prezenta“, a declarat Piermario di Pietro. Implicarea Qualcomm, una dintre firmele americane cu cel mai mare numar de patente inregistrate, inventatoare a catorva tehnologii revolutionare, a folosit imaginii promovate de Zapp, de pionier tehnologic. Viceversa, faptul ca un producator de echipamente si software pentru retele CDMA a avut la dispozitie un operator care sa-i foloseasca in conditii reale produsele a adus beneficii americanilor.

Lucrurile s-au schimbat intre timp de partea Qualcomm. Schema prin care Qualcomm iese din actionariat in favoarea Saudi Oger, grupul de telecomunicatii controlat de familia fostului premier libanez Rafik Hariri, a fost exersata deja in cazul celuilalt operator Zapp, din Portugalia. Din acest an, Saudi Oger, ce mai are participatii in telecom in Turcia si Africa de Sud, a devenit actionar majoritar si in Portugalia, dupa care au venit declaratiile din septembrie ca grupul este interesat sa investeasca in Romania si Slovenia.

Negocierile care aveau ca obiect Romania, spun cei de la Zapp, au fost cele ce au dus la inconstanta comunicarii cu publicul. In aceasta perioada, reclamele Zapp au lipsit de la TV si dupa o pauza lunga, zilele acestea au intrat din nou campanii pe internet promovand serviciul gratuit de telefonie VoIP (telefonie pe internet) destinat in special celor care vor sa sune din afara tarii abonati Zapp. Lipsa mesajelor de promovare a serviciilor e recunoscuta si de managementul Telemobil. Anul acesta, bugetul de marketing a fost la jumatate fata de 2006 si chiar functia de director de marketing este externalizata catre consultanti externi. Din punctul de vedere al rezultatelor financiare, directorul companiei avanseaza pentru 2006 o cifra de afaceri de 98,93 milioane de euro (124,13 milioane de dolari) si spune ca probabil valoarea va fi doar egalata anul acesta, cu un plus in dolari (moneda de referinta a companiei) data exclusiv de aprecierea leului in raport cu moneda americana.

Cat priveste numarul de clienti, acesta a urcat in primele sase luni ale anului cu doar 30.000, ajungand la 500.000. Di Pietro estimeaza ca la anul numarul lor va creste cu inca 100.000, iar proportia de clienti din mediul de business va creste in defavoarea celor de pe rezidential inca mai mult, de la raportul actual de 65/35, inclusiv gratie serviciului FixTel, hibridul intre fix si mobil (care totusi la ora actuala n-are decat 60.000 de clienti). E insa foarte putin in raport cu marii concurenti ai Zapp. Saptamana trecuta, iesirea publica a sefului Telemobil a coincis cu anuntarea ultimelor date ale Orange privind numarul de clienti - un record de 9,31 milioane, dupa cel mai bun trimestru din istoria companiei, cu 738.000 de clienti nou castigati in perioada iulie-septembrie. Veniturile Orange au crescut la randu-le in acest trimestru cu 24,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 326 de milioane de euro. In ceea ce priveste Vodafone, al doilea clasat ca numar de clienti, acesta numara 8,22 milioane de clienti, in timp ce Cosmote are 2,2 milioane de clienti.

Cum vede CEO Telemobil o astfel de evolutie a concurentilor sai? „Pe partea de voce nu am vazut modificari substantiale ale ofertelor concurente de la Orange si Vodafone. In schimb pe partea de transfer de date, s-au miscat destul de agresiv, in special Orange, un segment pe care noi l-am abordat de acum cativa ani“, spune CEO-ul Zapp. Atat Orange, cat si Vodafone au pus accent anul acesta pe serviciile de acces mobil la internet, asteptand rate de crestere mai mari decat pentru cele de voce. Numarul clientilor Orange pentru serviciile de date mobile (EDGE si 3G) a ajuns dupa al treilea trimestru la 504.000, iar Vodafone are tot cam jumatate de milion de abonati pentru 3G. Adica atat cat are la un loc Zapp pentru toate serviciile sale.

In ceea ce-i priveste, cei de la Telemobil au in plan sa lanseze servicii 3G abia in al doilea trimestru al lui 2008, pentru inceput in 19 orase, cu o investitie de 60 de milioane de dolari (42 de milioane de euro), potrivit lui Di Pietro - investitie care va acoperi insa si extinderea retelei actuale CDMA. Pana la acel moment, ar trebui sa fie lansate alte doua proiecte amanate ale Zapp, cartelele pre-pay pentru servicii de voce si upgrade-ul de tehnologie la EVDO Rev A, ce ofera viteze de transfer mai mari. Resursele financiare pentru aceste planuri vor proveni fie din credite bancare, fie dintr-o infuzie de capital sau un imprumut de la actionari. In septembrie, compania parcursese cativa dintre pasii necesari pentru obtinerea de finantare printr-o emisiune de obligatiuni la Londra in valoare de 125 de milioane de dolari (95 de milioane de euro), dar s-a retras invocand un cadru investitional neprielnic unei emisiuni de acest fel.

„Dupa ce am fost in afara pietei in termeni de comunicare pentru mai mult de sase luni, o reclama nu va fi de-ajuns. Vom avea nevoie nu de rebranding, fiindca brandul Zapp e bine cunoscut, ci sa cream un moment favorabil, prin lansarea mai multor produse. Momentul acesta va veni“, este de parere Di Pietro. Un astfel de moment ar putea veni odata cu posibila trecere completa sub controlul grupul Saudi Oger, care e de asteptat sa atraga si inlocuirea unei parti din echipa de opt persoane din top managementul Zapp. CEO-ul Telemobil spune ca peste aproximativ trei luni, cand se va afla rezultatul discutiilor dintre Qualcomm si Saudi Oger, va fi organizata o alta intalnire cu presa pentru a comunica schimbarea respectiva. Deocamdata, Di Pietro nu spune mai mult: „Orice schimbare de control e asociata cu schimbari de management si probabil ca vor fi anumite modificari“.

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/telecom/asteptandu-i-pe-sauditi-1018159
1018159
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.