Proiectul Gutenberg

Postat la 18 octombrie 2005 1 afişăre

Putina lume stie ca primul proiect de tip "biblioteca digitala" s-a nascut de fapt in 1971, la ideea americanului Michael Hart, student pe atunci la Universitatea Illinois. Fara sa-si propuna obiective atat de ambitioase ca Yahoo sau Google astazi, Hart a dorit sa digitalizeze doar operele literare "libere", neprotejate prin copyright.

Putina lume stie ca primul proiect de tip "biblioteca digitala" s-a nascut de fapt in 1971, la ideea americanului Michael Hart, student pe atunci la Universitatea Illinois. Fara sa-si propuna obiective atat de ambitioase ca Yahoo sau Google astazi, Hart a dorit sa digitalizeze doar operele literare "libere", neprotejate prin copyright. Proiectul sau se extinde si astazi (www.gutenberg.org).

 

AMBITIE. Hart insusi a tastat la computer, cuvant cu cuvant, primele sute de carti ale Proiectului Gutenberg. Cand Internetul s-a globalizat, in anii ''90, proiectul sau a fost vazut dintr-o data in alta lumina. Hart a continuat sa tasteze carti, dar a inceput sa coordoneze munca a zeci si apoi sute de voluntari care i s-au alaturat de pe toate meridianele.

 

DIMENSIUNI. Numarul cartilor electronice din biblioteca Gutenberg a crescut de la 1.000 (in 1997) la 2.000 (in 1999) si apoi la 10.000 in 2003. In acel moment, Hart avea o echipa de 1.000 voluntari in toata lumea, care digitalizau 350 de carti in fiecare luna. Hart si-a propus sa aiba 1 milion de carti disponibile in anul 2015.

 

CUM LUCREAZA. Cartile sunt transpuse in format "text", iar cuvintele care sunt scrise pe hartie cu font italics, bold sau subliniat, in computer sunt scrise cu litere mari, astfel incat formatul sa fie inteles de orice tip de sistem de operare sau software. Apoi, fiecare carte este corectata succesiv de doua persoane. Daca originalul este in stare precara, cum e cazul cartilor foarte vechi, nu este scanat, ci textul este introdus manual, cuvant cu cuvant.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Proiectul Gutenberg
/business-hi-tech/proiectul-gutenberg-1004800
1004800
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.