Orange România - 5G Lab

Postat la 19 februarie 2022 72 afişări

Orange România - 5G Lab

5G Lab este o iniţiativă ce susţine eforturile de open innovation (inovaţie deschisă) ale companiei Orange.

Descrierea inovaţiei:

În parteneriat cu Institutul de Cercetare CAMPUS al Universităţii Politehnica din Bucureşti (UPB), Orange a deschis primul laborator 5G din România, un hub în care mediul academic, start-up-urile şi companiile pot să inoveze şi să testeze soluţiile bazate pe tehnologia 5G. Iniţiativa îşi propune să sprijine actorii economici şi cercetătorii în descoperirea valorii, utilităţii şi oportunităţilor aduse de 5G în dezvoltarea viitoarelor servicii şi soluţii. Arhitectura de telecomunicaţii avansată, prezentă în 5G Lab, sprijină digitalizarea mai multor sectoare economice cu ajutorul 5G, precum agritech, oraşe inteligente, maşini autonome, transport şi logistică, e-health, securitate cibernetică şi tehnologie verde. În prezent, în 5G Lab, împreună cu alte companii româneşti, start-up-uri şi cercetători, se lucrează la proiectarea, dezvoltarea şi implementarea proiectelor pilot 5G în domenii variate precum reţelele viitorului, oraşele viitorului, mobilitate urbană, agricultură de precizie, siguranţa şi sănătatea cetăţenilor, transport fluvial şi maritim coordonat de la distanţă sau viitorul colaborării în industria 4.0.

De la lansare şi până în prezent, în cadrul laboratorului au fost demonstrate şi documentate public o serie de exemple de aplicabilitate a tehnologiei 5G în produse ce aduc beneficii utilizatorilor finali. De exemplu, împreună cu SecurifAI s-a integrat şi testat cu succes pe infrastructura 5G soluţia Safe City pentru proiecte de siguranţă publică ai căror beneficiari sunt administraţiile publice din România. În acelaşi timp, cu ajutorul resurselor din 5G Lab, şi start-up-ul Telios Care oferă o soluţie de telemedicină care asigură consultaţii medicale profesionale la distanţă, prin telefon sau conferinţe video, accesul la serviciile medicale profesionale fiind posibil datorită infrastructurii 5G ultrafiabile. Persoanele implicate în dezvoltarea proiectului sunt Cristian Paţachia-Sultănoiu – development & innovation manager, Orange România, Marius Iordache – 5G technical manager, Orange România, şi Răzvan Crăciunescu – şef lucrări, ETTI, Universitatea Politehnica Bucureşti.

Elementul de noutate:

5G Lab reprezintă un parteneriat important între o companie privată şi mediul academic, ce propune o abordare inovatoare pentru prezentarea şi explicarea unei noi tehnologii. Este primul laborator de cercetare în tehnologia 5G din România şi are în dotare tehnologii şi arhitecturi care sunt cu câţiva ani mai avansate în raport cu cele utilizate în prezent în reţelele comerciale de comunicaţii şi pot fi testate doar în mediu de laborator. De asemenea, prin intermediul website-ului 5glab.orange.ro, vor fi deschise mai multe apeluri de identificare proiecte şi colaborări care să beneficieze de infrastructura deschisă şi de expertiza echipei din laborator.

Efectele inovaţiei:

Laboratorul 5G îşi propune să devină un hub de inovare care să contribuie la dezvoltarea de produse şi servicii care să aibă aplicabilitate în lumea reală. Prin activităţile de educare ce au loc în 5G Lab şi deschiderea accesului către cercetători, start-up-uri sau alte companii, pentru testarea şi validarea noilor produse în cadrul celei mai avansate reţele 5G, atât Orange România cât şi ceilalţi beneficiari au ocazia să transfere know-how valoros ce poate aduce mai repede pe piaţă produse inovatoare, ce vor răspunde mai rapid nevoilor utilizatorilor.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.