De vorbă cu iPhone-ul

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 09 octombrie 2011 49 afişări

Noul iPhone 4S a fost primit cu dezamăgire în lumea tehnologiei, reacţie însă nu foarte justificată. Designul neschimbat şi lipsa cifrei cinci din numele telefonului Apple au umbrit capacităţile tehnice, aceleaşi pe care oricum se zvonea că le va avea anticipatul iPhone 5. Vestea decesului lui Steve Jobs are însă toate şansele să răstoarne situaţia.

A cincea versiune a telefonului mobil iPhone de la Apple a fost de departe cel mai aşteptat gadget al anului. Frenezia a început încă de acum câteva luni şi de atunci internetul a fost inundat de zvonuri şi speculaţii cu privire la noul dispozitiv, alimentate inclusiv de secretomania caracteristică Apple. Anticiparea a ridicat însă foarte mult aşteptările fanilor iPhone şi ale pasionaţilor de tehnologie, ceea ce a făcut ca dispozitivul să fie primit cu oarecare dezamăgire la evenimentul "Let's Talk iPhone" desfăşurat săptămâna trecută la sediul Apple din Cupertino, California.

Lipsa unei personalităţi precum Steve Jobs de pe scenă şi-a spus încă de la bun început cuvântul. Deşi elegant în prezentare, Tim Cook, noul şef al Apple, n-a reuşit un discurs care să se ridice la nivelul celor pe care le susţinea fondatorul companiei cu ocazia lansărilor de noi produse. Dincolo de asta însă, reacţia cu privire la noul iPhone 4S a fost în mare parte nejustificată.

Pe de-o parte, lumea tehnologiei a preferat să-şi îndrepte atenţia spre un viitor iPhone 5 în locul ideii mai puţin atrăgătoare a unui iPhone 4S, cu toate că istoria lansărilor de telefoane mobile Apple ar fi trebuit să dea de înţeles că înaintea unui model schimbat atât ca design, cât şi din punct de vedere tehnic, compania va lansa o versiune îmbunătăţită a versiunii precedente. De altfel, 58% dintre participanţii la un sondaj derulat pe blogul publicaţiei Washington Post au admis că sunt nemulţumiţi tocmai pentru că se aşteptau la iPhone 5. Iar pe de altă parte, dezamăgirea iniţială cu privire la numele dispozitivului a distras atenţia fanilor de la faptul că specificaţiile tehnice ale noului iPhone 4S sunt aceleaşi cu cele pe care se zvonea deja de câteva luni că le va avea viitorul iPhone 5.

Pe scurt, "am păstrat designul revoluţionar al iPhone 4, dar am regândit complet ce se află în interiorul telefonului", a explicat Greg Joswiak, vicepreşedintele de marketing al diviziei iPhone din cadrul Apple. iPhone 4S este dotat cu un procesor dual-core A5, de două ori mai rapid decât cel folosit anterior, cameră foto de 8 megapixeli, funcţionează cu sistemul de operare iOS 5 şi oferă acces la iCloud, unde utilizatorii pot stoca diferite fişiere fără să consume din memoria telefonului.

Şi poate cea mai spectaculoasă îmbunătăţire este integrarea sistemului de recunoaştere vocală Siri, prin care "telefonul devine un asistent personal cu care poţi purta conversaţii şi căruia îi poţi cere să caute anumite puncte de interes, să reprogrameze întâlniri sau să citească şi să răspundă la mesaje", spune Scot Forstall, vicepreşedintele diviziei iOS Software din cadrul Apple.

Dezamăgirea n-a fost însă doar a pasionaţilor, ci şi a unora dintre investitorii care se aşteptau la lansarea unui model mult mai performant, în contextul unei competiţii tot mai puternice în industria smartphone-urilor. De altfel, multe dintre opţiunile noului iPhone pentru care consumatorii au avut de aşteptat mai mult decât până acum sunt deja folosite de rivali pe ultimele generaţii de telefoane inteligente. Dar asta n-ar trebui totuşi să-i împiedice pe fanii Apple să se aşeze încă o dată la coadă în faţa magazinelor, pe 14 octombrie, doar pentru a fi printre primii posesori ai unui nou iPhone 4S.

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/de-vorba-cu-iphone-ul-8845651
8845651
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.