Zmeiele din Kabul

Postat la 14 noiembrie 2006 1 afişăre

Kite Runner", romanul de debut al scriitorului de origine afgana Khaled Hosseini, publicat in 2004, a zabovit luni la rand in topurile de bestseller-uri anglo-saxone (100 de saptamani in New York Times).

"Kite Runner", romanul de debut al scriitorului de origine afgana Khaled Hosseini, publicat in 2004, a zabovit luni la rand in topurile de bestseller-uri anglo-saxone (100 de saptamani in New York Times).

 

Mai mult, atunci cand Sam Mendes, regizorul "American Beauty", si-a anuntat intentia de a-l ecraniza, volumul a inceput sa fie tradus pe toate meridianele. Chiar daca, mai nou, sarcina transpunerii pe pelicula i-a fost transferata lui Marc Forster in loc de Mendes, cartea isi urmeaza cariera gratie felului necrutator in care demonteaza mentalitatile talibane, dar si frumusetii unice a povestii. Mai nou, volumul a fost tradus si la noi, cu titlul "Vanatorii de zmeie".


Pe cerul iernilor din capitala afgana apareau dimineata zmeiele. Franturi jucause de curcubeu pe care copiii le inaltau intr-o indarjita competitie. Spre orele pranzului, oastea de aripi policrome se imputina, pana cand suveran al cerului nu mai ramanea decat zmeul celui mai dibaci dintre concurenti. Un astfel de concurs este castigat, spre mijlocul anilor ‘70, de catre echipa lui Amir (fiul unui bogat negutator taliban) si a lui Hassan, odrasla slujitorului de incredere al familiei celui dintai (slujitor de rasa hazara, stirpe subumana, in viziunea talibanilor). In ciuda diferentei de casta, cei doi fusesera crescuti impreuna si legasera o stransa prietenie. Chiar in seara victoriei, cand zmeul lor falnic se instapanise peste zarea Kabulului, Hassan este violat de catre liderul unei bande rivale, sub ochii lui Amir.


Dupa ani multi, refugiat in California impreuna cu familia in urma invaziei sovietice a Afganistanului, Amir inca este urmarit de culpa de a-si fi abandonat prietenul. Scriitor apreciat, care joaca fara chef, dar cu abilitate comedia alogenului integrat, Amir primeste intr-o buna zi un telefon din patria-mama, care ii rascoleste pacatele trecutului si il cheama la revansa. Fara sa stea prea mult pe ganduri, Amir (a carui biografie seamana izbitor de mult cu cea a lui Khaled Hosseini insusi, fiu de diplomat, refugiat tot in California si devenit medic) se intoarce in infernul pe care incercase sa-l dea uitarii. Executii, mutilari, violuri - iata cotidianul unei societati ale carei mizerie si forta demonica Hosseini se straduie sa le denunte la fiecare pas. Finalul inregistreaza confruntarea dintre Amir si tortionarul prietenului sau, pe fondul unui cer pe care nu se mai vede tremurarea nici unui z(m)eu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Zmeiele din Kabul
/arta-si-societate/zmeiele-din-kabul-1007467
1007467
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.