Ultimul Sullivan

Postat la 14 martie 2006 1 afişăre

Boris Vian este una dintre cele mai stranii si atipice figuri apartinand marii aventuri intelectuale franceze a secolului XX. In paralel cu romane precum "Spuma zilelor" (pe care Raymond Queneau il numea cel mai miscator roman de dragoste contemporan), "Iarba rosie" sau "Toamna la Pekin", care l-au instalat definitiv in Panteonul literelor franceze

ULTIMUL SULLIVAN

Boris Vian este una dintre cele mai stranii si atipice figuri apartinand marii aventuri intelectuale franceze a secolului XX. In paralel cu romane precum "Spuma zilelor" (pe care Raymond Queneau il numea cel mai miscator roman de dragoste contemporan), "Iarba rosie" sau "Toamna la Pekin", care l-au instalat definitiv in Panteonul literelor franceze, Vian a scris si trei romane scandaloase, obraznice, impulsive, dar in cele din urma simpatice, cu intriga de thriller si personaje ticnite, pe care le-a semnat cu pseudonimul Vernon Sullivan. Ultimul dar nu cel de pe urma din aceasta serie este "Moarte pocitaniilor", publicat recent de editura Humanitas in excelenta traducere a Gabrielei Abaluta. Romanul simuleaza o intriga politista dar este, de fapt, o reflexie si o denuntare (pseudo) stiintifica asupra uniformizarii amenintatoare a modurilor de viata contemporane. 

Boris Vian, Moarte pocitaniilor,  Editura Humanitas, Bucuresti, 2005 

 

CORANUL PENTRU TOTI

Qur’an-ul, cartea sfanta musulmana, a fost revelat profetului Mahomed la Medina la inceputul secolului al VII-lea si, de atunci, a ramas scriptura adeptilor Islamului, care, acum, la inceputul secolului al XXI-lea, alcatuiesc o cincime din populatia lumii, adica aproximativ un miliard de persoane. Nu aceasta impresionanta proportie este insa cea care a sporit, in ultima vreme, vizibilitatea Islamului, ci accentuata sa prezenta, adesea imbracand forme violente, din viata politico-religioasa a lumii. Pentru fundamentalistii crestini, dar si pentru cei care pun evenimente de tipul 9/11 in seama credintei islamiste, restitutiile si analizele obiective de tipul celei operate de Michael Cook, sunt absolut necesare. Cartea lui Cook dezvaluie sensuri obscure al Coranului, traseaza istoria exegetica a cartii sfinte, selecteaza fragmente de text revelatoare sub raportul apelului la toleranta, alcatuieste o scurta nota asupra limbii arabe si comunica o densa bibliografie de lucrari fundamentale despre Coran.

Michael Cook, Coranul, Foarte scurta  introducere, Editura Allfa, Bucuresti, 2004

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Ultimul Sullivan
/arta-si-societate/ultimul-sullivan-977271
977271
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.