Povestea unui broker

Postat la 30 ianuarie 2007 1 afişăre

Ce este cautarea fericirii? Un regizor italian, Muccino, si un star afroamerican de blockbustere, impreuna cu fiul acestuia, se intalnesc in jurul unei povesti americane cu morala universala, unde orice asemanare cu faptele reale nu e deloc intamplatoare.

Ce este cautarea fericirii? Un regizor italian, Muccino, si un star afroamerican de blockbustere, impreuna cu fiul acestuia, se intalnesc in jurul unei povesti americane cu morala universala, unde orice asemanare cu faptele reale nu e deloc intamplatoare.

 

Un film emotionant, "The Pursuit of Happyness"/"In cautarea fericirii" este o poveste despre succesul atins in ciuda oricaror obstacole, despre perseverenta dusa la extrem si o reusita atinsa cu imensa satisfactie a celui care n-a precupetit niciun efort. Si daca mai adaugam ca protagonistul povestirii a pornit de la zero pentru a deveni un broker faimos si ca, peste ani, si-a vandut o parte din companie pentru o suma cu mult mai multe zerouri decat cea de la care a pornit...

 

Chris Gardener (Will Smith) este un vanzator de aparate de radiografie. Cu mari probleme financiare, pentru ca toate spitalele considera respectivul aparat un lux inutil, Chris are mari probleme in a-si intretine familia: pe fiul Christopher (Jade Christopher Syre Smith, fiul real al actorului) si pe sotia lui, Linda (Thandie Newton). Cand Chris obtine un stagiu de intern la o importanta companie de brokeraj, isi da seama ca nu trebuie sa scape aceasta ocazie. Dar sotia il paraseste, este evacuat din apartamentul sau, fiscul il urmareste; cu toate acestea, pastrandu-si cumpatul, omul reuseste sa se imparta intre slujba si viata de familie, chiar daca asta inseamna sa petreaca noptile intr-un adapost pentru oamenii strazii, iar ziua sa mearga la serviciu, imbracat in costumul obligatoriu, in districtul financiar al orasului San Francisco.

 

Ceea ce este fenomenal la "In cautarea fericirii" este modul in care un actor mai obisnuit cu mamuti SF, ca "Ziua Independentei" sau "Eu, robotul", a reusit sa interpreteze atat de complet un rol complex. Will Smith este minunat in rolul lui Chris, tatal care in ciuda tuturor problemelor continua sa-si invaluie fiul intr-o atentie plina de dragoste. O astfel de prestatie i-a adus actorului o nominalizare la Globul de Aur (pierdut in fata lui Forest Whitaker, "The Last King of Scotland") si-i va aduce, cat se poate de probabil, o nominalizare si la Oscarul pentru cel mai bun actor. Pe care e posibil sa-l piarda tot in fata aceluiasi Whitaker. Filmul italianului Gabriele Muccino (umbla vorba ca Will Smith, care este si producatorul peliculei "The Pursuit of Happyness", l-ar fi ales pe italian dupa ce a vazut "L’Ultimo bacio" si "Ricordati di me" ale acestuia) degaja o sensibilitate universala, eliberata de locurile comune ale imaginarului american, in ciuda povestii cu pregnant parfum de "Far and Away" ("Departe, departe", cu Tom Cruise si Nicole Kidman), respectiv de "self made man/rags-to-rich story", foarte specifica pentru cinematograful de peste Ocean.

 

Scenariul lui Steve Conrad (care a scris si "The Weather Man") evolueaza rotund catre un final de natura sa-l multumeasca pe spectator. Chris Gardener isi gaseste mult dorita fericire, exact in termenii sai - pentru ca, nu-i asa, daca n-ar fi, nu s-ar mai povesti.

 

Iar de data aceasta, zicala din poveste e de luat in sensul propriu, pentru ca evenimentele din film sunt inspirate in mare masura din viata unui broker cu acelasi nume, Chris Gardener, un adevarat Rocky al investitiilor financiare. Dupa o perioada extrem de grea, in care a trait alaturi de fiul sau in bai publice si adaposturi pentru oamenii strazii, acest Gardener si-a inceput nesperat cariera la compania de brokeraj Dean Witter Reynolds (preluata in 1997 de Morgan Stanley), din San Francisco. Dupa ce a devenit unul dintre mai buni brokeri de acolo, si-a deschis propria companie, Gardener Rich, in 1987. Dupa aproape douazeci de ani, a vandut o parte din actiuni, intr-o tranzactie de zeci de milioane de dolari. Si chiar il puteti vedea pe adevaratul Chris Gardener in ultima scena a filmului.

 

THE PURSUIT OF HAPPYNESS/IN CAUTAREA FERICIRII. R: GABRIELE MUCCINO. CU: WILL SMITH, THANDIE NEWTON, JADE CHRISTOPHER RYNE SMITH, BRYAN HOWE, JAMES KAREN. DIN 9 FEBRUARIE

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Povestea unui broker
/arta-si-societate/povestea-unui-broker-1008091
1008091
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.