Politisti corupti

Postat la 20 martie 2006 1 afişăre

Acesta este motto-ul, rostit parca de gura zeflemitoare a unui infractor, al unei carti, cat se poate de serioase de altfel. Subiectul ei: istoria - prescurtata - a coruptiei in politia americana. Politistii - spune autorul - traiesc pe muchie de cutit, intr-o lume in care coabiteaza ticalosi si victime.

  • POLITISTI CORUPTI

Acesta este motto-ul, rostit parca de gura zeflemitoare a unui infractor, al unei carti, cat se poate de serioase de altfel. Subiectul ei: istoria - prescurtata - a coruptiei in politia americana. Politistii - spune autorul - traiesc pe muchie de cutit, intr-o lume in care coabiteaza ticalosi si victime. Mai incape indoiala ca lucrurile se pot amesteca astfel foarte usor? Ca oamenii legii, deprinzand gustul puterii, sunt tentati sa o foloseasca discretionar? Articolele din acest volum pot fi impartite in doua categorii. In primul rand cele care prezinta politia ca fiind un organism profund corupt si care ii atribuie un rol sumbru, circumscris unui context socio-politic opresiv. In al doilea rand, articolele care scot in evidenta cazuri particulare, politisti care incalca legea si care isi impun cu brutalitate propriile prioritati. 

Jack Sargeant, Politisti corupti; o insigna, o arma, nici un fel de mila, Editura Semne, Bucuresti, 2004 

  • ISTORIA STANGII FRANCEZE

In doua volume (1.300 de pagini) recent aparute ("L’Histoire des gauches en France" - "Istoria stangii in Franta"), peste 60 de autori sintetizeaza traseul miscarilor de stanga din Hexagon, pornind de la la paradoxul potrivit caruia "stanga este mai vizibila decat dreapta, dar mult mai greu de observat".  Arborata cu usurinta, eticheta de "stanga" acopera continuturi de o infinita varietate, iar ideea de separare intre diferite fractiuni este mai mult o atitudine de stanga decat una de dreapta. La construirea istoriei stangii franceze au participat  indivizi si forte dintre cele mai opuse, pe care suntem invitati sa le  contemplam in evolutia si semnificatia lor de ansamblu, in prima incercare enciclopedica de acest gen. Printre multe dintre concluziile celui de-al doilea volum, se cuvine semnalata, pentru aciditatea sa coroziva, cea potrivit careia "stanga franceza, in ultimii ani, a excelat doar in materie de discursuri la banchete si inmormantari". Sa nu-i ramana, pentru viitor, decat aceasta gesticulatie pompoasa si amintirea gloriei trecute?  

L’Histoire des gauches en France, coordonatori Jean-Jacques Becker Si Gilles Candar, Editura La DÈcouverte, 2004

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Politisti corupti
/arta-si-societate/politisti-corupti-978280
978280
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.