Refugiu de arhitect: cum poţi să îţi construieşti o sufragerie în mijlocul naturii

Postat la 12 iunie 2022 126 afişări

Într-un loc cu vedere la o pajişte din nordul statului New York, arhitectul Thomas Phifer şi soţia sa, Jean, şi-au amenajat o casă sub forma unui grup de cabane negre, din şindrilă. „Un fel de sufragerie în aer liber, cu alei care leagă cele şase structuri - trei pentru locuit şi muncă, trei pentru dormit, unele cu un etaj, altele cu două”, descriu ansamblul atipic jurnaliştii de la The Wall Street Journal într-un articol publicat recent.

Familia Phifer a construit cabanele în afara oraşului Millbrook în 2018 pentru a lua o pauză de la viaţa agitată din New York. Sunt mari pasionaţi de drumeţii, iar complexul este o evocare a frecventelor lor incursiuni prin valea superioară a Engadinei din Elveţia. „Acele imagini sunt încă cu noi astăzi”, spune Phifer în interviu, aşezat la o masă lungă dintr-una dintre cabane.

„Ceea ce eu şi Jeannie încercam să facem a fost să sporim experienţa cu pământul.” Ideea lui Phifer pentru cele şase cabane a apărut din convingerea că adăpostul poate fi punctul culminant al unei călătorii prin peisaj. Odată ce ai ajuns înăuntru, progresia continuă: spaţiile de la parter sunt utilitare, destinate depozitării hainelor, spălării rufelor, îmbrăcămintei, pentru baie.

Odată cu urcarea scărilor, atmosfera se luminează până când vă aflaţi sus în lumina liberă, pregătit pentru masă, socializare sau odihnă. „Aceasta este experienţa sporită de încetinire a ritmului şi de înţelegere a modului în care lumina se mişcă de-a lungul anotimpurilor”, observă Phifer, arhitectul în vârstă de 69 de ani, recunoscut prin fixaţia sa asupra utilizării luminii în proiectele sale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
arhitect,
cabane,
elvetia,
new york

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.