Poluarea, la modă

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 06 noiembrie 2023 18 afişări

Poluarea, la modă

În încercarea de a reduce impactul asupra mediului, se apelează la materiale noi în industria modei, cum ar fi pielea vegană sau miceliul ciupercilor, iar nu de multă vreme unii au început să pună la treabă înseşi gazele de seră. 

Aceştia folosesc instalaţii de captare directă din aer, care extrag dioxidul de carbon prin reacţii chimice, cu scopul de a limita emisiile de gaze de seră, producând la final diamante. Mai precis, o companie numită Aether, scrie Smithsonian Magazine, livrează din 2021 diamante produse în laborator prin depunere chimică de vapori, pe bază de metan de înaltă puritate obţinut din dioxidul de carbon captat. Diamantele de la Aether ajung, bineînţeles, şi în bijuterii.

O companie din Noua Zeelandă, LanzaTech, s-a orientat spre utilizarea monoxidului de carbon captat ca materie primă pentru producţia de etanol, cu ajutorul unor bacterii. Etanolul astfel obţinut, poate fi folosit, la rândul său, pentru producerea de fibre de poliester, devenind astfel interesant pentru industria modei. Compania a produs deja colecţii-capsulă de articole vestimentare pentru Lululemon, Zara, Craghoppers, Adidas sau H&M.

La New York, Air Company transformă dioxidul de carbon capturat în alcool pur şi combustibil, alcoolul ajungând apoi la clienţi din industria băuturilor sau a modei sau în produsele proprii ale firmei – băutura Air Vodka, parfumul Air Eau de Parfum sau dezinfectantul de mâini Air Hand Sanitizer.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Poluarea,
dioxid de carbon,
moda,
diamante

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.