O lume de hartie: rochii, barci, avioane si statui

Postat la 27 noiembrie 2010 266 afişări

Inventie veche de doua mii de ani, hartia ajunge acolo unde nimeni nu s-ar fi asteptat vreodata; creatorii de moda si artistii incearca sa ne convinga ca din ea se poate fabrica orice.

Ceea ce candva ar fi parut de domeniul fantasticului s-a petrecut recent, atunci cand un grup de entuziasti format din Steve Daniels, John Oates si Lester Haines a creat avionul de hartie pe care l-a lansat in spatiu cu ajutorul unui balon cu heliu. Neobisnuitul avion a urcat pana la circa 30.000 de metri, de unde a coborat incet, inregistrandu-si cu o camera coborarea.

Alt entuziast, artistul Frank Bölter, s-a aventurat de data aceasta pe Tamisa intr-o barcuta de hartie la a carei confectionare fusese ajutat de public. Ambarcatiunea a fost denumita To The World's End, iar lansarea sa la apa a fost un eveniment in cadrul expozitiei de arta Drift10 de la Londra. Lucrarile incluse in expozitie au fost expuse pe malurile raului care traverseaza capitala britanica.

Asemenea incercari par sa sustina punctul de vedere al unor specialisti in domeniul hartiei care sustin ca aceasta, daca este proiectata cum trebuie, poate fi un material rezistent, ieftin, utilizabil si la altceva decat tiparituri, fie ele publicatii sau bani. Si intr-adevar, in ultima vreme hartia a devenit material pentru izolarea locuintelor, pentru piese de mobilier, opere de arta si chiar articole de imbracaminte. Sa nu uitam nici lucrarile de arta: un designer din Los Angeles, Jeff Nishinaka, este cunoscut pentru sculpturile sale din hartie (foto) inalte de pana la sase metri, pe care le expune in magazine mari, ca Galeriile Lafayette din Paris.

Utilizarea hartiei ca material in industria modei s-a inregistrat pentru prima oara in 1966, atunci cand Scott Paper Company din SUA a lansat o rochie din hartie igienica si servetele, pusa in vanzare la pretul de 1,25 dolari bucata, iar cele jumatate de milion de rochii disponibile s-au vandut repede. Au urmat si alte rochii confectionate total sau partial din hartie, spre deliciul colectionarilor din ziua de azi, care platesc mii de dolari pe un exemplar din acele vremuri.

Rochia de hartie a recidivat anul acesta la Saptamana Modei Ecologice de la New York (New York Green Fashion), cand creatorul Gary Harvey a prezentat una confectionata din exemplare din Financial Times.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/o-lume-de-hartie-rochii-barci-avioane-si-statui-7754014
7754014
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.