Dati afara ratonul din gradina!

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 12 februarie 2011 273 afişări

O casa cu gradina de care sa te poti ingriji in voie e un motiv de mandrie pentru gazde atunci cand prietenii vin in vizita. Dar apar si probleme pentru proprietari, atunci cand gradina atrage atentia vietuitoarelor salbatice din zona, asa cum li se intampla locuitorilor din zona San Francisco.

Pe langa gradini nu scapa nici terenurile de golf, unde din cand in cand porcii salbatici taie brazde. Ratonii, desi simpatici, provoaca si ei probleme, mai ales ca unii localnici ii hranesc. S-au obisnuit deja sa le atina calea celor care-si plimba cainii, cersind de mancare, iar daca sunt cumva latrati ataca si ei cainele daca acesta nu e prea mare. Pe langa ratoni mai vin si sconcsi sau oposumi, atrasi de mancarea pentru animale de casa lasata in castronele prin curti, precum si de fructele pe care le pot gasi in gradinile cu pomi fructiferi sau de confortul oferit de subsolul sau podul caselor.

Nici coiotii nu evita zonele rezidentiale de la marginea oraselor, atrasi de fructe sau de rozatoarele din zona. Abundenta de hrana din preajma caselor atrage in gradini si curcani salbatici. Sansa de a fi hraniti de om face insa ca toate aceste animale sa-si piarda frica si sa devina fie obraznice, fie agresive, cum se intampla in cazul curcanilor salbatici, nemaipunand la socoteala stricaciuni cum ar fi zgariatul masinilor sau scoaterea plantelor din radacini.

Cam de pe la mijlocul anilor optzeci, si caprioarele au inceput sa "emigreze" inspre zonele rezidentiale din estul San Francisco, devenind din ce in ce mai indraznete. Caprioarele sunt animale foarte pretentioase si aleg numai cele mai bine intretinute gradini, de unde mananca ce gasesc mai bun, dandu-se in vant in mod deosebit dupa portocale.

Prezenta salbaticiunilor in gradinile oamenilor poate avea, totusi, si efecte benefice. Spre exemplu, bufnitele sunt mari consumatoare de rozatoare si se lasa usor convinse sa accepte locuinte de-a gata oferite de om pentru a se muta pe proprietatea lui si a curata locul de sobolani si soareci.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/dati-afara-ratonul-din-gradina-7978794
7978794
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.