Coeficientul de inteligenţă al adolescenţilor se poate schimba considerabil în câţiva ani

Postat la 21 octombrie 2011 22 afişări

IQ-ul unui adolescent poate să crească sau să scadă cu aproximativ 20 de puncte în doar câţiva ani, relevă un nou studiu, care sugerează că nivelul de inteligenţă al tinerilor nu rămâne fix.

Autorii studiului, cercetătorii de la Colegiul Universitar din Londra, au descoperit că fluctuaţiile IQ-ului corespund cu unele mici schimbări fizice ale unor arii din creier, asociate cu o serie de activităţi intelectuale. Ei au studiat 33 de adolescenţi britanici al căror IQ a variat de la 80 la 140 de puncte. Subiecţii au fost examinaţi odată în 2004, cu ajutorul unor teste standardizate de măsurare a inteligenţei şi apoi în 2008, folosind tehnici de imagistică prin rezonanţa magnetică.

Analizând separat nivelul de inteligenţă verbală şi nonverbală, specialiştii au constatat că aspectele fundamentale ale inteligenţei se pot schimba semnificativ chiar şi atunci când, în ansamblu, scorul IQ rămâne relativ constant. O cincime dintre subiecţii studiului au înregistrat fluctuaţii. IQ-ul verbal al unui adolescent a crescut de la 120, la vârsta de 13 ani, la 138, când a împlinit 17 ani, în timp ce IQ-ul nonverbal a scăzut sub medie, de la 103 la 85.

Mai mult pe www.descopera.ro.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/panorama/coeficientul-de-inteligenta-al-adolescentilor-se-poate-schimba-considerabil-in-cativa-ani-8890658
8890658
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.