Manifest spre esafod

Postat la 23 mai 2006 1 afişăre

Peste un milion de germani au vazut anul trecut filmul "Ultimele zile ale lui Sophie Scholl" ("Sophie Scholl - Die letzten Tage"). Sa fi fost doar dovada unui interes pentru un subiect inca sensibil sau o reactie normala fata de un film care face istorie? La propriu.

Peste un milion de germani au vazut anul trecut filmul "Ultimele zile ale lui Sophie Scholl" ("Sophie Scholl - Die letzten Tage"). Sa fi fost doar dovada unui interes pentru un subiect inca sensibil sau o reactie normala fata de un film care face istorie? La propriu.

 

Filmul regizorului Marc Rothemund decupeaza din vartejul nebun al anului 1943 un singur om, a carui poveste o urmareste timp de cinci zile. Sophie Scholl, una dintre figurile devenite emblematice ale miscarii antinaziste "Tradafirul Alb", este arestata pentru distribuirea de manifeste impotriva regimului national-socialist.

 

Cinci zile mai tarziu, la capatul unui proces cu sentinta anuntata, Sophie Scholl (Julia Jentsch) este condamnata la moarte pentru tradare si decapitata impreuna cu fratele ei Hans (Fabian Hinrichs) si prietenul lor Christoph Probst (Florian Stetter).

 

Bazat pe transcrierea interogatoriilor la care a fost supusa Sophie Scholl, "Ultimele zile" spune povestea unei fete de numai 21 de ani, care se transforma dintr-o tanara indragostita de muzica lui Billie Holiday intr-o militanta impotriva regimului nazist, capabila la un moment dat sa-si atraga anchetatorul (Alexander Held) intr-o dezbatere despre libertate si onoare care-i frange acestuia fanatismul.

 

"Ultimele zile ale lui Sophie Scholl" se inscrie in seria de filme in care nu-ti poti imagina decat un singur actor. Asa cum "Capote" nu putea fi adus pe ecran decat de Philip Seymour Hoffman, filmul lui Rothemund nu putea exista fara talentul uneia dintre cele mai cunoscute tinere actrite din Germania: Julia Jentsch reda fantastic amestecul de curaj si vulnerabilitate al tinerei de 21 de ani care a refuzat sa-si renege convingerile, cu toate ca stia ca acest lucru i-ar putea moartea.

 

In timpul procesului, Sophie tine piept unei intregi sali de militari nazisti, intr-o sedinta prezidata de un judecator furibund, Roland Freisler - interpretat extraordinar de André Hennicke, cel care, la fel ca si Jentsch si Held, a jucat in "Der Untergang" ("Ultimele zile ale lui Hitler"). Una dintre cele mai tensionate scene ale filmului este cea in care, la sfarsitul procesului, Sophie spune de pe banca acuzatilor: "curand, si voi veti sta unde stam noi acum".

 

Ca fapt divers, Roland Freisler a murit in 1945, in urma unui raid al Aliatilor asupra Berlinului. A fost gasit strivit de o barna, tinand in mana dosarul lui Fabian von Schlabrendorff, cel care, in anul 1943, a pus la cale un atentat nereusit cu bomba, a carui tinta a fost Hitler.

 

In paranteza fie spus, majoritatea proceselor prezidate de Freisler s-au finalizat cu condamnari la moarte sau la inchisoare pe viata, majoritatea deciziilor lui fiind luate cu mult timp inainte de inceperea dezbaterilor. 

 

Rolul lui Sophie i-a adus Juliei Jentsch premiul Ursul de Argint la festivalul de film de la Berlin din 2005. Acelasi premiu l-a primit si regizorul Marc Rothemund, care, dupa ce a realizat un documentar despre Sophie Scholl, a crezut suficient de mult in aceasta poveste pentru a o transforma intr-un lungmetraj. O decizie buna, iar rezultatul a fost pe masura: "Ultimele zile ale lui Sophie Scholl" este cel mai bun film german al anului 2005 si a reprezentat Germania la Oscarul pentru cel mai bun film strain anul acesta. A pierdut, in fata lui "Tsotsi", filmul sud-african despre sase zile din viata unui sef de banda din Johannesburg.

 

Filmul lui Rothemund nu este prima ecranizare a povestii lui Sophie Scholl. In 1982, regizorul german Percy Adlon a facut "Ultimele cinci zile" ("Fünf letzte Tage"), un film inspirat de sfarsitul lui Sophie Scholl, dar din perspectiva colegei acesteia de celula, Else Gebel.       

 

 


ULTIMELE ZILE ALE LUI SOPHIE SCHOLL/SOPHIE SCHOLL - DIE LETZTEN TAGE
R: MARC ROTHEMUND CU: JULIA JENTSCH, FABIAN HINRICHS, ALEXANDER HELD, JOHANNA GASTDORF, ANDRE HENNICKE. DIN 19 MAI

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Manifest spre esafod
/arta-si-societate/manifest-spre-esafod-1005977
1005977
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.