Management à la Coelho

Postat la 30 aprilie 2007 1 afişăre

Desi fratii Grimm, regi ai fictiunii, erau nemti, e greu de imaginat ca un german, de ieri sau de azi, sa se foloseasca de articulatiile fictiunii ca sa demonstreze cum ar trebui sa functioneze un management modern.

Desi fratii Grimm, regi ai fictiunii, erau nemti, e greu de imaginat ca un german, de ieri sau de azi, sa se foloseasca de articulatiile fictiunii ca sa demonstreze cum ar trebui sa functioneze un management modern.

 

Ei bine, nu numai ca Sascha Kugler, autorul volumului "Principiul lui Alchimedus", este neamt si se ocupa de management, dar, in plus, face risipa de vorbe si bate campii fictiunii pornind de la niste nazdravanii axiomatice produse de mintea efervescenta a lui Paulo Coelho. Inca de la inceput, autorul isi fixeaza teritoriul, cu o incercare de definire a marii sale descoperiri: "Alchimedus", in viziunea lui Kugler, este un altoi lingvistic intre Alchimistul (coelhan, desigur) si Arhimede, cel cu strigatul "Evrika" si cu principiul care ii poarta numele. Daca va amintiti romanul brazilianului, acolo era vorba despre o cautare, cea a pastorului andaluz Santiago, plecat sa gaseasca o comoara ingropata la temelia piramidelor. La un moment dat, harul sau va fi pus la incercare, atunci cand va trebui sa insufle energie unui mic intreprinzator aflat in pragul falimentului, un sticlar. Nu numai ca il scoate din marasm, dar il si ajuta sa se ridice la inaltimea viziunilor sale. Pornind de la aceasta pilda, Kugler formuleaza cel mai important postulat al principiului alchimedic: "Daca eu ma dezvolt, voi atrage si alti oameni care se vor dezvolta la randul lor. Iar daca totul in jur evolueaza, aceasta situatie se va rasfrange si asupra dumneavoastra". Daca veti porni intr-o calatorie (ceea ce, in cazul nostru, trebuie citit ca o metafora a ideii de afacere), trebuie sa va indreptati atentia asupra telurilor si a viziunilor dumneavoastra si sa descoperiti ca intotdeauna pentru a izbandi este nevoie de conlucrarea a trei forte: omul, instrumentul si inspiratia. Un principiu triadic, precum in marile secrete alchimice. Ceea ce urmeaza nu este decat o explicare, in capitole separate, a fiecaruia dintre aceste elemente si a modului cum trebuie realizat echilibrul intre ele: cum sa conduceti si sa motivati si alti oameni, cum sa va puneti in valoare intreaga vointa si putere de munca; cum sa descoperiti instrumentarul economic si tehnic cu care sa faceti fata crizelor din organizatie; cum sa aflati caile optime de a va descatusa energia cu care va desenati viitorul. Adica niste principii care, curatate atent de sosul lor alchimic, sunt chiar sanatoase.

 

Sascha Kugler, "Principiul lui Alchimedus",

Editura Humanitas, Bucuresti, 2007

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Management à la Coelho
/arta-si-societate/management-la-coelho-1009020
1009020
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.