Un cartel şi o servietă: cum ajung în Mexic banii obţinuţi din vânzarea de droguri în SUA

Autor: Florin Casota Postat la 07 iulie 2016 517 afişări

Un cartel şi o servietă: cum ajung în Mexic banii obţinuţi din vânzarea de droguri în SUA

Carterurile mexicane care operează în SUA au o problemă în a aduce profiturile acasă. Câteodată trimit banii prin bănci, dar a devenit din ce în ce mai greu. Cartelul Sinaloa, condus de Jaquin El Chapo Guzman, a reuşit să aducă nu mai puţin de 98 de milioane de dolari înapoi în Mexic, utilizând un procedeu mai puţin întâlnit, informează Bloomberg Business Week.

Membrii organizaţiei au folosit banii opţinuţi din vânzarea de droguri pentru a cumpăra aur de la mai multe amanete din ţară. Apoi aurul a fost trimis către o companie din Florida şi a fost topit, care apoi a fost vândut din nou. Apoi compania s-a folosit de facturi false pentru a justifica trimiterea încasărilor companiei către Mexic.

Odată topit, originea aurului este greu de determinat şi poate fi transformat rapid în bani cash. În plus, multe dintre companiile care fac afaceri cu aur nu sunt supuse unor reguli riguroase precum băncile.

Un membru al Sinaloa, Carlos Parra-Pedroza, este acuzat că ar fi aranjat ca mai mulţi curieri care colectează veniturile provenite din vânzarea de droguri să cumpere lingouri de aur şi bijuterii de la magazinele din jurul oraşului Chicago.

Din 2011 până în 2014, cartelul folosea mai multe companii fantomă (Chicago Gold sau Shopping Silver) pentru a livra aurul pentru topire către compania din Florida, care percepea un comision de 1%, apoi trimitea restul banilor către o companie din Mexic, De Mexico British Metal, deţinută de Parra-Pedroza.

Autorităţile au demascat operaţiunea deoarece cei de la vama din Miami şi-au dat seama că trecea prea mult aur prin vamă, mai ales că nu se produceau multe bijuterii în Miami. În ianuarie 2014, din cauza unor discrepanţe din rapoartele companiei care procesa aurul, autorităţile au descins un raid asupra firmei unde au reţinut banii şi sute de kilograme de aur şi argint

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/un-cartel-si-o-servieta-cum-ajung-in-mexic-banii-obtinuti-din-vanzarea-de-droguri-in-sua-15520246
15520246
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.