Regate pe Coasta de Azur

Postat la 15 iunie 2009 78 afişări

Casele orologere par sa fi gasit o strategie anticriza. Fie ca organizeaza regate, sponsorizeaza renovarea palatelor regilor sau restaureaza ceasuri de epoca, scopul e acelasi: celebreaza istoria brandurilor prin evenimente speciale.

Companiile isi gasesc tot mai des inspiratia in materie de marketing in evenimentele care le-au marcat istoria. De exemplu, casele orologere par sa se intoarca mai mult decat oricand la origini, prin implicarea in evenimente care consolideaza legatura dintre istoria brandului si prezent. Officine Panerai sponsorizeaza de cinci ani Panerai Classic Yacht Challenge, o regata cu vase de epoca si clasice, si s-a implicat intr-unul dintre cele mai mari proiecte de restaurare a unui vas de epoca, Eilean. Casa Breguet nu a uitat ca fondatorul casei era si orologerul Mariei Antoaneta si a sponsorizat refacerea Micului Trianon, locul preferat al reginei. Iar Parmigiani Fleurier si-a amintit de originile sale de restaurator, implicandu-se in restaurarea unor ceasuri istorice declarate de restul specialistilor drept imposibil de reparat.

Soarele se pregateste sa apuna peste Coasta de Azur, iar cele 42 de ambarcatiuni care concureaza in Panerai Classic Yacht Challenge asteapta linistite startul pentru cursa de a doua zi. Portul Vauban, din apropierea bastionului Saint Jaume din Antibe, s-a transformat pentru patru zile in scena pentru o adevarata defilare a istoriei, pentru ca fiecare vas (unele au depasit o suta de ani) a adunat de-a lungul anilor povesti demne de scenariile de la Hollywood.

Moonbeam IV din 1914, un velier de 33 de metri, pe care printul Rainier si Grace Kelly si-au petrecut luna de miere, se pregateste sa castige din nou si anul acesta. Zaca, un vas de 53 de metri care tocmai si-a sarbatorit cea de 80-a aniversare, a parasit Monte Carlo, locul unde este “parcat” de obicei, pentru regata din Antibe. Zaca a fost ani intregi casa plutitoare a legendei hollywoodiene Errol Flynn si a functionat ca platou de filmare pentru productia “Doamna din Shanghai”, cu Orson Welles si Rita Hayworth.

Printre exemplarele din port exista sase vase care se apropie de pragul de 100 de ani sau il depasesc. De exemplu, Tuiga, velierul de 22 de metri detinut de printul Albert de Monaco si construit pe santierul scotian Fife in 1909. Tuiga troneaza in apropierea concurentului principal, The Lady Anne, o alta constructie iesita de la Fife in 1912. Printre cele mai vechi vase din regata este Bona Fide din 1899 (13 metri), detinuta de designerul Doug Peterson (un obisnuit al Americaís Cup). Peterson a descoperit velierul istoric care a castigat Olimpiada de la Paris din 1900 abandonat, intr-o stare precara. Vasul a fost complet restaurat in 2003, cand arhitectii si inginerii au inlocuit 98% din puntea de mahon. Cel mai mic vas de epoca participant la eveniment este Halcyon, un vas de 7,62 de metri construit in 1914 in Statele Unite, atat de mic, incat poate fi cu usurinta transportat cu un trailer. Pe un vas asemanator a invatat sa navigheze si J.F. Kennedy.

Vasele au concurat la una dintre cele patru clase ale regatei - vintage (construite inainte de 1950), clasice (construite intre 1950 si 1975), Spirit of Tradition (replici moderne ale modelelor istorice) si International Tonnage Metric Classes. Velierele, care pot fi considerate echivalentul maritim de pe vremuri al masinilor Ferrari, si-au intins panzele si au defilat pe coasta de 23 de kilometri dintre Antibe si Juan Les Pins. Panerai Classic Yacht Challenge incepe in iunie si se termina in septembrie si include trei regate in Mediterana (Antibe, Cannes si Porto Rotondo in Sardinia), precum si patru regate peste ocean (Antigua in Caraibe, Nantucket si un dublu eveniment in Newport, pe coasta de est a SUA). In total, pentru anul 2009 se estimeaza ca vor participa 350 de vase de epoca si 1.500 de membri ai echipajelor.

Reprezentantii Officine Panerai spun ca prin sponsorizarea unui astfel de eveniment pun in valoare istoria brandului, strans legata de echipamentele pentru navigatie. Casa, care a creat primele ceasuri profesionale pentru scufundari si a furnizat echipamente marinei italiene in prima jumatate a secolului trecut, a lansat, special pentru regata, si o editie speciala de ceasuri.

Disponibil in editie limitata de 500 de exemplare, Panerai Luminor 1950 Regatta Rattrapante este un cronograf dotat cu un cronometru, care contorizeaza 5 minute inainte de semnalul de start al regatei. Noul model Regatta este gazduit in carcasa de 44 mm a clasicului Luminor 1950, dar aspectul este diferit, datorita unei substante speciale, DLC (Diamond-Like-Carbon), care il face complet negru, dar ii creste si rezistenta la coroziune. Fiecare dintre castigatori - printre care Rowdy, un velier din 1916 care si-a adjudecat titlul la categoria Vintage peste 15 metri si Chaplin, declarat castigator la categoria Clasic sub 15 metri - a primit un astfel de ceas.

Reprezentantii brandului florentin s-au implicat si intr-unul dintre cele mai mari proiecte de restaurare a unui vas de epoca. Officine Panerai lucreaza de doi ani la restaurarea Eilean, un vas care pe vremuri traversa oceanele si care s-a lansat in lumea show-business-ului in anii ‘80, cand Duran Duran a filmat videoclipul hitului “Rio”. Velierul Eilean, un vas de 22 de metri, a fost construit la legendarul santier Fife din Scotia in 1936, acelasi an in care a fost lansat primul ceas Panerai. Descoperit aproape abandonat in Antigua in 2007, Eilean a fost transportat la santierul naval Francesco del Carlo din Viareggio, iar vasul a fost reconditionat folosind materiale originale din acea perioada. Oficialii Panerau au anuntat ca vasul va fi gata sa concureze anul viitor.

Si casa Breguet si-a amintit de trecut si de legatura speciala cu regii Frantei, cand a sponsorizat restaurarea Micului Trianon. Casa, care pe vremuri a creat ceasuri pentru regina Maria Antoaneta, a investit in restaurarea palatului unde regina si-a petrecut ultimele clipe inainte sa paraseasca domeniul Versailles, la 5 octombrie 1789. Dupa un an de lucrari, palatul a fost deschis pentru public si pentru prima data a putut fi vizitat in totalitate. In Franta, evenimentul a fost de mare anvergura, fiind transmis la televiziunea nationala.

Parmigiani Fleurier s-a implicat in restaurarea unor piese orologere de patrimoniu, care altfel ar fi fost pierdute. De exemplu o piesa exceptionala, Pendule Sympathique de la Breguet, pe care expertii au considerat-o mult timp imposibil de reparat, a fost resuscitata datorita expertilor Parmigiani. La fel a fost si in cazul “Oglinzii cu pasare cantatoare”, realizata de Freres Rochat, considerata una dintre cele mai pretioase opere de arta orologere. Parmigiani Fleurier a fost declarat restaurator autorizat al Musée des Monts din Le Locle (unul dintre centrele industriei orologere elvetiene) si continua si in prezent sa dea viata unor opere de arta clasice orologere.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/regate-pe-coasta-de-azur-4554426
4554426
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.