EXCLUSIV: Cei mai buni bucatari din lume: Jamie Oliver vs. Ferran Adrià (elBulli)

Postat la 28 iunie 2010 3562 afişări

Au afaceri cumulate de peste 100 de milioane de euro si faima internationala, dar abordeaza experienta culinara distinct. Desi aparent lupta cu aceleasi arme, Jamie Oliver si Ferran Adrià sunt cat se poate de diferiti si reprezinta doua tabere aflate in razboi: -“chef-ul vedeta” si “chef-ul Michelin”. BUSINESS Magazin i-a vizitat pe amandoi.

Jamie Oliver si Ferran Adrià sunt doua nume care si-au construit numele si averea in bucatarie, dar dupa retete cat se poate de diferite. Oliver a demonstrat ca nu ai nevoie de stele Michelin pentru faima internationala si profit, iar Adrià este exemplul clar ca recunoasterea Michelin nu garanteaza si succesul in afaceri. BUSINESS Magazin a calatorit la Fifteen si elBulli, locurile care i-au facut celebri, si a descoperit ingredientele secrete din spatele fiecarui chef vedeta.

Despre Jamie Oliver se spune ca are o avere de 65 de milioane de lire sterline. Conduce o companie cu 5.000 de angajati si are afaceri in mai multe domenii, de la productie de televiziune pana la businessuri legate, normal, de mancare - o linie proprie de ustensile de bucatarie, magazinele Recipease, cuptoare din lut, iar in 2010 a deschis si o companie de catering, Jamie Oliver's Fabulous Feasts.

Bucatarul, care a devenit faimos in urma cu 11 ani datorita seriei Naked Chef, a angajat 4.000 de oameni numai in ultimele 18 luni, desi economia trece printr-o perioada grea. Nu are stele Michelin, iar succesul sau a fost adesea contestat de bucatarii de lux posesori de stele, dar a castigat un public fidel datorita bucuriei pe care o degaja atunci cand gateste, dar si dupa promovarea programului care sustinea alimentatia corecta in scolile din Marea Britanie.

Pe de alta parte, Ferran Adrià, posesor a trei stele Michelin, a transformat mersul la restaurant intr-o experienta cu totul speciala si elBulli in cel mai bun restaurant din lume (cinci ani la rand locul intai in topul restaurantelor, desi anul acesta a fost detronat de Noma din Danemarca).

Catalanul, dupa cum a declarat in exclusivitate pentru BUSINESS Magazin, primeste in jur de doua milioane de cereri pentru cele 8.000 de locuri disponibile in sase luni, cat timp este deschis restaurantul, iar rezervarile se fac intr-o singura zi in luna ianuarie. Si totusi, restaurantul functioneaza in pierdere, dar este in acelasi timp, indirect, generator de milioane de euro, pentru ca brandul a fost folosit pentru diferite produse. A fost creat un set de cataloage care vorbesc despre secretele restaurantului, lansate la editura proprie, carti de bucate, un lant de restaurante fast food si o marca proprie de ulei de masline. In plus, Adrià are o colectie de haine pentru bucatarie, create impreuna cu Armand Basi, si o gama proprie de vesela.

Insa anul acesta Adrià a anuntat ca se gandeste sa ia o pauza de doi ani, incepand din 2011, si imediat au aparut speculatii ca de fapt restaurantul va fi inchis definitiv. Catalanul a infirmat zvonurile, sustinand ca are nevoie pur si simplu de o pauza. Intre timp s-a sugerat ca in locul elBulli se va deschide o academie culinara sau un laborator de cercetare, dar nimic nu a fost confirmat oficial.

Ce-i drept, Adrià dadea semne vizibile de oboseala si in interviul cu BUSINESS Magazin, spunand ca, in ultimii zece ani, absolut fiecare zi din viata i-a fost programata din cauza fenomenului elBulli. Un an din viata lui Adrià este impartit foarte clar in doua: sase luni, din aprilie si pana in septembrie, gateste chiar si 14 ore pe zi la elBulli, iar celelalte sase luni le imparte intre munca din laboratorul din Barcelona si calatorii. "Viata mea nu este formata ca aceea a unei persoane normale, dupa ciclul munca-vacanta. Jumatatea de an in care restaurantul este inchis este mai dificila decat jumatatea in care gatesc", spunea Adrià, aranjandu-si sortul patat cu cine stie ce sos minune.

Oliver si Adrià sunt pana la urma doi oameni de afaceri, dar fiecare si-a stabilit nivelul pana la care permite principiilor de business sa intre in bucatarie. Abordarea experientei gourmet este evidenta la o simpla masa in restaurantele cu care si-au asociat numele.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Jamie Oliver,
Ferran Adrià,
restaurant,
elbulli,
/arta-si-societate/lifestyle/exclusiv-cei-mai-buni-bucatari-din-lume-jamie-oliver-vs-ferran-adri-elbulli-6447246
6447246
comments powered by Disqus
Biroul în vremuri de pandemie Biroul în vremuri  de pandemie

Twitter a anunţat săptămâna trecută că angajaţii companiei pot să lucreze de acasă pentru totdeauna, în timp ce angajaţii Google şi Facebook vor adopta regimul de telemuncă până în 2021. Situaţia este una în care se regăsesc angajaţi de peste tot din lume - indiferent că obişnuiau să meargă la birou în clădirea Chrysler din New York, în Burj Khalifa din Dubai sau în SkyTower din Bucureşti. După două luni de work from home, ne întrebăm cu toţii, indiferent de localizarea geografică: mai avem nevoie de birouri? Cum vor arăta acestea la întoarcere?

vezi continuarea
ZF.ro
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri despre dependenţa faţă de chinezi ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri despre dependenţa faţă de chinezi
BREAKING. Florin Cîţu dă peste cap TOATE planurile. Economia României se va PRĂBUŞI cu 14%. Explicaţiile fără precedent
Mediafax
Ce amendă riscă Ludovic Orban, după ce a fumat în biroul său Ce amendă riscă Ludovic Orban, după ce a fumat în biroul său
Povestea de film a lui Oase şi Aţă, barbugii urmăriţi pentru omor. Cum au fost găsiţi de poliţişti
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Gândurile lui Cristoiu: Guvernul acesta nu poate să rămână. Ori cade, ori Ludovic Orban face o remaniere uriaşă Gândurile lui Cristoiu: Guvernul acesta nu poate să rămână. Ori cade, ori Ludovic Orban face o remaniere uriaşă
Ion Cristoiu, la „Marius Tucă Show”: Până în toamnă, Iohannis şi băieţii se vor strădui să îl înlocuiască pe Ciolacu cu Olguţa Vasilescu sau Codrin Ştefănescu
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Medicii, eroi pan' la bani... Sporurile promise de stat nu prea pot fi platite COMENTARIU Valeriu Suhan Medicii, eroi pan' la bani... Sporurile promise de stat nu prea pot fi platite
COMENTARIU Valeriu Suhan Rau e sa fii prost...

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.