E prea scump aurul pentru verighetă? Luaţi-vă inele de oţel (GALERIE FOTO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 02 septembrie 2011 2535 afişări

Escaladarea preţurilor aurului a relansat în SUA o tendinţă care s-a văzut cam de fiecare dată când metalul galben s-a scumpit accelerat: mirii îşi cumpără, în loc de verighete de aur, verighete din metale mult mai ieftine, de la tungsten şi titan la cobalt şi chiar oţel inoxidabil.

Una din zece verighete pentru bărbaţi vândute în ultima lună a fost din titan, susţine un reprezentant al casei de bijuterii Blue Nile, citat de CNN. Compania a lansat în iulie o colecţie de verighete masculine din titan. Alte companii, cum e Kay Jewelers, au încercat cu aliaje de tungsten (mai exact carbură de tungsten, un material folosit în industrie) sau de cobalt, un metal care seamănă la culoare cu platina şi care a prins ca alternativă la verighetele de aur sau platină, conform fondatorului Scott Kay, ce susţine că numărul magazinelor unde se găseşte colecţia sa de verighete de cobalt a depăşit 2.000.

Alternative de criză la verighetele tradiţionale de aur (GALERIE FOTO)

Preţul inelelor din metale "tehnologice" - între 30 şi puţin peste 300 de dolari, în funcţie de complexitatea modelelor şi de calitatea aliajelor - e într-adevăr atractiv pentru o epocă de cumpătare a consumului, cum e acum, dar mai ales în raport cu cel al bijuteriilor de aur, atâta vreme cât o verighetă masculină de aur de la Blue Nile costă peste 700 de dolari, iar una de platină ajunge la 1.900 de dolari. O uncie de aur costă circa 1.820 de dolari, cu peste 200% mai mult decât acum cinci ani, iar una de platină aproape 1.840 de dolari.

Bijutierii recunosc că bărbaţii, mai puţin dornici de a purta aur ca simbol al fidelităţii conjugale şi mai dispuşi să caute lucruri mai ieftine, s-au adaptat mai rapid tendinţei de înlocuire a aurului din verighete, în timp ce femeile sunt mai tradiţionaliste. În plus, internetul e plin de avertismente despre alegerea verighetelor, din care reiese că tungstenul (wolframul) ar fi o alegere bizară (aliajul este extrem de dur, inelele nu pot fi ajustate şi e nevoie de proceduri speciale de îndepărtare a verighetelor de pe deget în caz de urgenţă), iar aliajele pe bază de cobalt chiar o alegere periculoasă, fiindcă pătează pielea şi îşi alterează aspectul.

Cei ce mizează pe afacerile cu bijuterii din titan, oţel sau tungsten speră oricum că tinerii în căutare de alternative ieftine pentru nuntă vor profita de ocazie, ba chiar vor considera mai modern să poarte altceva decât eternul aur. "Parcă văd că la anul o să spuneţi că ultimul răcnet în materie a devenit aluminiul, sau chiar fierul forjat", reflectează ironic un comentator de pe site-ul CNN.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/e-prea-scump-aurul-pentru-verigheta-luati-va-inele-de-otel-galerie-foto-8684810
8684810
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.