Ceasuri cu batai de inima

Postat la 01 octombrie 2007 51 afişări

Cea mai mare provocare pentru manufacturierii de ceasuri este sa gaseasca permanent materiale noi si inovatoare cu care sa produca mecanismul perfect.

Casa elvetiana Frederique Constant a introdus in 2007 un material hi-tech, Zerodur, folosit pentru fabricarea componentelor utilizate in astronomie si tehnologia satelitilor, precum substraturile pentru oglinzile telescoapelor orbitale legate la sol. Zerodur este sticla ceramica cu un coeficient de expansiune termala foarte scazut si cu o structura omogena. De asemenea, Zerodur este non-magnetic si insensibil la modificarile de temperatura, fiind ideal pentru mecanismele de ceasuri.

Astfel, modelul "Heart Beat Manufacture Only Watch 2007" de la Frederique Constant are o roata de esapament din siliciu si un balansier tip Zerodur, compania precizand ca "aceasta este prima data cand tehnologia Zerodur este utilizata la producerea de ceasuri".

Cu toate ca tehnologia Zerodur este o premiera pentru manufacturierii de ceasuri, utilizarea sticlei nu este nici pe departe un lucru nou. Primele tentative de folosire a materialelor alternative pentru balansier isi au originile cu mai bine de 160 de ani in urma (1842) cand Edward John Dent a experimentat utilizarea sticlei (in locul metalului) pentru balansierul de cronometru. Arnold si Dent au mers chiar mai departe, fabricand resortul din sticla, cateva astfel de modele fiind expuse la British Museum din Londra.

Problema cu primele balansiere din sticla era instabilitatea sticlei cauzata de detrivificare. Balansierele din sticla se intindeau, diametrul se marea in timp, ducand la inacuratete.

Noua tehnologie cu sticla ceramica pe baza moleculara (de exemplu Zerodur) a permis companiei Frederique Constant sa se indrepte spre solutiile pe care producatorii de cronometre le explorasera inca din secolul XVIII pentru a creste precizia si acuratetea unui ceas mecanic.

Interesant la utilizarea de catre Frederique Constant a tehnologiei Zerodur este faptul ca a continuat de facto ceea ce renumiti ceasornicari britanici ai secolelor XVIII si XIX incepusera. Din pacate, problema de la acea vreme era dezintegrarea sticlei. Spre deosebire de sticla normala, care ramane lichida, sticla ceramica hi-tech precum Zerodur este anorganica, fara pori si este fabricata printr-un proces de cristalizare controlata a volumului.

Casa Frederique Constant a fost fondata in 1988, iar in ultimii 12 ani cifra de afaceri a companiei a crescut constant cu 25-30% pe an.

In buna traditie a asocierii dintre manufacturierii de ceasuri si cursele de masini, in 2006 casa Frederique Constant a sponsorizat competitia "Healey Le Mans 2006". Cursa a reunit peste 180 de masini Austin Healey si 400 de pasionati din peste 10 tari, printre care Australia si Statele Unite. Pasionatii de modele Healey au condus si s-au intrecut pe "circuitul oficial de 24 de ore de la Le Mans" si a fost pentru prima data cand la un astfel de eveniment au participat impreuna atat de multe masini Healey.

Pentru a celebra sponsorizarea competitiei "Healey Le Mans", Frederique Constant a lansat un cronograf Healey nou, in editie limitata. Ceasul este disponibil din otel inoxidabil (1.888 de bucati) cat si din aur roz de 18K (188 de bucati) si este insotit de o masina Austin Healey in miniatura.

Istoria cursei de 24 de ore este legata de jurnalistul Charels Faroux, industrialistul Emile Coquille si secretarul general al Automobile Club de l'Ouest, Georges Durand. Circuitul si-a propus sa testeze fiabilitatea vehiculelor diferitilor producatori. In prezent, evenimentul de 24 de ore de la Le Mans este cel mai mare si cel mai cunoscut de acest gen, iar o data la doi ani, masinile clasice care au participat la Le Mans pot sa ia parte la diferite evenimente, un exemplu fiind competitia "Healey Le Mans".

Ceasurile Frederique Constant se gasesc in magazinele Splend'or si B&B Collection.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Ceasuri,
cu,
batai,
de,
inima
/arta-si-societate/lifestyle/ceasuri-cu-batai-de-inima-4073947
4073947
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.