Budha sare prin perete

Postat la 28 august 2006 26 afişări

Restaurantele de lux din Bucuresti mizeaza pe meniuri surprinzatoare accesorizate cu servicii, ambient si obligatoriu preturi piperate.

Festin gastronomic, povesti speciale, servicii cu clasa, toate impachetate intr-un decor ales cu minutiozitate. Restaurantele de lux din Bucuresti atrag clientii cu delicatese aromate de o ambianta speciala, dar sunt totodata si locul unde se pun la cale afaceri secrete sau unde managerii se refac dupa ore lungi de negocieri. Preturile sunt pe masura, iar o masa completa cu tot dichisul impus de clasa, poate depasi lejer salariul minim pe economie. Revista TARGET a incercat sa descopere secretele a trei dintre cele mai luxoase restaurante din capitala sau imprejurimi: Al Casolare, Avalon si Golden Dragon. Specificul lor este la fel de variat precum locatiile. Al Casolare este de fapt o afacere de familie a unor italieni care au deschis intr-o casa romaneasca din Buftea un restaurant unde gatesc mancaruri asa cum au invatat la mama acasa, Avalon merge pe tendinta fusion europeana, iar Golden Dragon se lauda cu mancare chinezeasca autentica iesita din mainile celor cinci bucatari adusi special din China.Golden DragonRestaurantul Golden Dragon are in primul rand avantajul de a se afla intr-o cladire care nu poate scapa vederii nici unui trecator prin zona bisericii Amzei. O vila veche renovata cu turle imperiale si cu o intrare care ar fi multumit orice cap incoronat. Interiorul este decorat, cum altfel, cu accente chinezesti, iar mocheta mov contrasteaza cu fetele de masa portocalii cu alb, contrast care duce cu gandul la bogatia tesaturilor din tara asiatica. Cei cinci bucatari chinezi care nu vorbesc o boaba de romana sunt responsabili de bogatia meniului (peste 100 de preparate), care da ceva batai de cap unui neinitiat in bucataria chinezeasca. Gasesti de toate, de la mancarurile chinezesti intens mediatizate precum puiul Shanghai sau pachetelele de primavara la delicatese care te poarta prin toata istoria chinezeasca. Vedeta este \"Budha sare prin perete\", specialitate despre care se spune ca ar fi fost preferata presedintelui american Ronald Reagan. Supa este o specialitate foarte rara si cu siguranta trebuie sa fii un mare pasionat al bucatariei chinezesti ca sa o savurezi. Nu este de ajuns decat o singura privire pe lista cu ingrediente: aripioare de rechin, buze de rechin, stridii uscate, castraveti de mare, burta de peste, tendon de porc, molusca, pipote de rata, oua de porumbel, ciuperci de iarna, muguri de bambus, o gaina de un kilogram. O portie mica din supa pentru care Budha a lasat meditatia si a sarit prin perete pentru a o savura costa aproape 300 RON. Nu cereti mai putin pentru ca veti fi refuzati politicos, din cauza raritatii ingredientelor, care face dificila preparararea unei cantitati mai mici. Din pacate pentru marii amatori de dulciuri, desertul nu este punctul forte al chinezilor, iar meniul contine variante comune pentru toate restaurantele de gen: cartofi, mere sau banane caramelizate sau fructe asortate. Cei care doresc un pic de variatie au la dispozitie inghetata San Dou din fasole, soia rosie si mazare.Puncte tari: exotismul, serviciile si meniulAvalonDeschis in urma cu doi ani in cadrul hotelului Howard Johnson, restaurantul Avalon merge pe ideea de fusion euro asiatic, un curent culinar care este inca foarte la moda. Dupa ce ai razbit prin labirintul holurilor si sagetilor, intri intr-un spatiu decorat in stil contemporan de catre artistul roman Alexandru Ghildus. Cu toate ca restaurantul este destul de mare, cu o capacitate de peste 100 de locuri, atmosfera e totusi intima. Lumina difuza, tablouri de sticla puse in valoare printr-un sistem de iluminare bine gandit, pereti vopsiti in nuante calde de maro si bej, toate dau un sentiment de liniste. Accesoriile poarta obligatoriu nume de designer: tacamuri Guy Degrenne, vesela din portelan Limoges si corpuri de iluminat Ingo Maurer.Meniul, schimbat la fiecare sase luni, este conceput de un chef de origine maghiara care a trait in Canada. Se pastreaza totusi mancarurile care au avut cel mai mare succes, precum muschiul de vita cu gorgonzola, dorada in crusta de sare sau supa de spanac. Nu se stie daca chef-ul a luat lectiile de \"arhitectura a farfuriei\" in Ungaria sau Canada, dar merita sa zabovesti un pic si sa admiri aranjamentul din farfuria patratoasa. De exemplu supa de spanac este servita acoperita de un cruton cu gorgonzola pe care este asezat un ou de prepelita. Pe farfurie sunt atat de multe detalii incat cu greu iti vine sa deranjezi opera de arta cu furculita. Mancarea isi dezvaluie pana la urma aromele simple si bine definite, fara a lasa insa urme adanci pe papilele gustative. Cel mai scump fel de mancare este tuna steak (friptura de ton ) de 98 de RON, iar pretul mediu pentru un fel principal este de 60 RON. La Avalon vin oameni de tot felul, de la clienti ai hotelului imbracati lejer intr-o pereche de jeansi si un tricou si pana la oameni de afaceri care discuta aprins cu un pahar de vin in fata. Puncte tari: designul interior, originalitateaAl CasolarePe partea stanga a drumului care duce spre Targoviste, in Buftea, se dezvaluie restaurantul Al Casolare. Ascuns in spatele unor porti din fier forjat, restaurantul pare desprins dintr-o coproductie romano-italiana, dar este de fapt casa unei familii de italieni veniti de 13 ani in Romania. Imediat ce iti invingi sfiala de a invada casa oamenilor si treci de holul mic de la intrare, patrunzi in cele doua camere decorate intr-o combinatie de stiluri italiene si romanesti. Te simti ca in casa bunicii unde miroase intotdeauna a paine proaspata. Mesele sunt acoperite cu damasc perfect apretat, iar atentia e captata minute bune de vesela poleita cu aur. Ochii fug in toate directiile, de la bufetul antic de lemn si sobele de teracota, la parchetul impecabil, scaune, tablouri si bibelouri. Pe cand admiri mai cu spor, apare stapanul casei cu o farfurie cu patru minipizza, unde blatul are aroma autentica de pizza italiana si este acoperit cu mozzarela si cu rosii proaspat culese din gradina. Festinul de inceput nu se opreste aici, paine alba si neagra si gustari mici cu ardei iute sunt aduse pentru a te pregati pentru ce urmeaza. Meniul scris chiar de mana proprietarilor si schimbat in functie de inspiratia bucatarului (adica a stapanei casei) iti spune ca de fapt alegerea dificila de abia acum trebuie facuta. Parmezan cu ciuperci de padure, carpaccio de peste spada, calamar, porc cu sos de trufe sau ciuperci, tiramisu sunt doar cateva dintre operele de arta imaginate de bucatar. Pretul mediu al unei portii de mancare este de 60 RON, iar cea mai scumpa este langusta care poate incanta orice gourmet pentru 180 RON. La Al Casolare va puteti intalni oricand cu oameni de afaceri italieni, care stiu sa aprecieze mancarea italiana autentica. Rezervarea este obligatorie, pentru ca pana la urma nici prietenii nu primesc musafiri neanuntati. li>Puncte tari: mancarea, decorul si servirea

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Budha,
sare,
prin,
perete
/arta-si-societate/lifestyle/budha-sare-prin-perete-4073252
4073252
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.