In bodega lui Fatih

Postat la 31 mai 2010 18 afişări

Dupa ce filmul sau “Cu capul inainte” a avut parte de o proiectie speciala in cadrul festivalului NexT, iata ca mult mai recentul “Bodega Soul Kitchen” al lui Fatih Akin a deschis la 28 mai a noua editie a TIFF, pentru ca in iunie sa ajunga pe marile ecrane din tara.

Un lucru sare in ochi la acest nou film al lui Fatih Akin, probabil cel mai cunoscut reprezentant al tinerilor regizori germani la nivel international. Akin isi face uitati ultimii zece ani de cariera, dominati de drame sociale si dese reveniri pe solul patriei parintilor sai, Turcia, pentru a schimba complet tonul: adio angajatelor povesti cu turci naturalizati in Germania - bun-venit voua, greci entuziasti si numai buni pentru o comedie.

Lansat (si premiat) anul trecut la festivalul de la Venetia, "Soul Kitchen" a provocat uimire din cauza substantialei schimbari din tonul lui Fatih Akin, prin urmare, daca sunteti fani ai regizorului, bine ar fi sa uitati tot ce stiati despre acesta, pentru a va lasa acaparati de povestea lui Zinos (Adam Bousdoukos), un neamt cu origini grecesti si proprietar de bodega (multiubita lui Soul Kitchen, cu firma-i vesnic licarind din cauza unui scurtcircuit, nu se poate numi restaurant).

Un proprietar de bodega fara probleme nu poate fi protagonist de comedie, asa ca iata-le cum se inghesuie: dureri aiuritoare de spate, iubita ii pleaca in China, iar fantezia si inventiile noului maestru bucatar Shayn (Birol Ünel) nu sunt deloc pe gustul clientelei simple a bodegii, mai incantata de cartofi prajiti si carnati decat de extravagantele delicatese pregatite pe banda rulanta. Intra in cadru si Illias (Moritz Bleibtreu), fratele de-abia iesit din puscarie al lui Zinos, iar cand acesta ii lasa in grija bodega pentru a zbura in China sa-si convinga frumoasa si blonda iubita Nadine sa se intoarca, stii foarte bine ca probleme si mai mari vor incepe cat de curand.

Nici nu mai conteaza ce se intampla in scenariul foarte simplu si curat scris de Akin in colaborare cu Adam Bousdoukos, ci mai importante sunt ritmul si energia din "Soul Kitchen", incursiunea de calitate a regizorului turco-german pe taramul filmului comercial. Ca fapt divers, toata povestea este bazata pe chiar actorul principal Adam Bousdoukos, unul din obisnuitii scurtmetrajelor care l-au transformat pe Fatih Akin intr-o speranta a filmului german inca inainte ca primul sau lungmetraj "Short Sharp Shock" sa castige un premiu special la festivalul de la Locarno in 1998, pe cand regizorul nici macar nu implinise 25 de ani.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
film,
Fatih Akin
/arta-si-societate/film/in-bodega-lui-fatih-6195652
6195652
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.