Epoca bronzului

Postat la 22 ianuarie 2006 2 afişări

Pielea bronzata era, pana prin anii ‘40, un semn distinctiv al clasei muncitoare. Flatanta asemanare de odinioara intre pielea alba si lapte s-a transformat, azi, intr-o comparatie cu branza, folosita desigur in sens peiorativ. Si atunci mai are vreo importanta daca bronzul e natural sau "tehnologic"?

Pielea bronzata era, pana prin anii ‘40, un semn distinctiv al clasei muncitoare. Flatanta asemanare de odinioara intre pielea alba si lapte s-a transformat, azi, intr-o comparatie cu branza, folosita desigur in sens peiorativ. Si atunci mai are vreo importanta daca bronzul e natural sau "tehnologic"?

Ca si fumatul, mersul la solar creeaza dependenta - cel putin asa reiese dintr-un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la American Cancer Society. Totusi, desi expunerea la razele ultraviolete (UV) nu e atat de periculoasa ca si fumatul, dermatologii americani vorbesc deja de mersul la solar ca de un obicei nesanatos. In principiu, obiceiul de a folosi aparatele de bronzat nu vine numai din dorinta de a avea o piele ciocolatie, ci e legat, spun expertii, de un efect de buna dispozitie pe care ti-l da solarul. In timpul expunerii la razele UV, organismul elibereaza endorfine, substante produse de organism care dau o senzatie de buna dispozitie. 

Unii clienti a saloanelor gasesc insa ca buna dispozitie vine doar din bronzatul propriu-zis. "Paturile de bronzat nu ma fac sa ma simt mai bine, ba din contra, deseori mi se par neconfortabile, iar uneori ma cam streseaza. Insa culoarea pielii «de dupa» ma face sa ma simt altfel. Imi da o anumita stare de spirit", spune Ioana Muresan, o tanara de 27 de ani, clienta a unui astfel de solar. Pe de alta parte, Ioana Muresan nu se considera o dependenta, chiar daca ajunge cel putin o data pe saptamana la solar. "As putea sa pun capat acestor vizite oricand, dar pentru a face asta ar trebui sa ma mut ori pe o insula exotica, ori sa prind un bronz care sa nu se mai duca niciodata."

Cealalta asemanare dintre mersul la solar si fumat vine din aceea ca si expunerea la razele ultraviolete, ca si tutunul, poate face victime. Nici vizitele la solar, nici pachetele de tigari nu sunt intr-atat de scumpe incat un om obisnuit sa nu si le permita. Preturile variaza in jurul sumei de 1.500 de lei grei pentru zece sedinte a zece minute fiecare. Dar cei care alearga dupa o piele bronzata pot sa mai plateasca un pret. Expunerea nechibzuita la razele ultraviolete, fie ca acestea provin de la soare sau de la lampile unui solar, duce la o crestere semnificativa a riscului aparitiei cancerului de piele. In Romania, sunt multi cei care fie nu cunosc acest risc, fie il ignora.

Numarul celor care decid sa apeleze la bronzul artifical e, totusi, in crestere. Irina Naidin, PR manager la salonul Essenza, spune ca in ultima vreme - poate si din cauza vremii ploioase - numarul de clienti ai salonului a crescut. "Sunt doua categorii de oameni care vin la solar: cei care nu au timp sa mearga la mare sau la strand si cei care sunt deja bronzati si vor sa-si mentina aceasta culoare", spune Naidin. De ce isi asuma riscul expunerii la ultraviolete? "Inainte de a intra la un solar cel mai important lucru e sa-ti cunosti tipul de piele, deoarece in functie de acesta stii si cat sa te expui la ultraviolete astfel incat sa nu apara probleme", mai spune Naidin. Pentru fiecare tip de piele e recomandata o perioada de expunere. "Sa mergi la solar nu e mai periculos decat sa mergi la plaja, totul e sa stii cat trebuie sa te expui", e de parere ea. In principiu, cel mai putin se sta 4 minute, cel mai mult 12 minute. 

In Romania nu s-au derulat campanii serioase de informare a populatiei asupra efectelor negative ale expunerii la soare, iar dermatologii spun ca acest lucru se vede. Presedintele Societatii Romane de Medicina Estetica si Chirurgie Dermatologica, doctorul Mihaela Leventer, spune ca "romanii nu iau in considerare sfaturile medicilor privind expunerea repetata la soare deoarece asa s-au obisnuit, cred ca necazurile se intampla intotdeauna altora sau din cauza ca nu coreleaza riscul cancerului de piele cu expunerea la ultraviolete". In Romania nu exista in momentul de fata statistici actualizate pentru numarul de cazuri de cancer de piele; in Europa se inregistreaza circa 150 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar dr. Leventer crede ca in Romania situatia e asemanatoare.

Inseamna asta ca trebuie sa ne ascundem de ultraviolete? Daca ne luam dupa concluziile unui grup de cercetatori de la Harvard - care sustin ca soarele previne cancerul si ca folosirea cremelor de protectie solara dauneaza organismului - ultravioletele sunt chiar bune. Cercetatorii americani sustin ca vitamina D, a carei "productie" in organism e stimulata de expunerea la soare, ajuta la prevenirea cancerului de colon, prostata sau plamani. 

In concluzie, pe de o parte e bine sa stai la soare, pentru ca asta stimuleaza productia vitaminei D, care previne aparitia unor tipuri de cancer; pe de alta parte, expunerea la soare poate favoriza aparitia cancerului de piele. Irina Neagu, studenta in ultimul an la Facultatea de Medicina din Bucuresti, spune ca nu suntem totusi pusi in situatia de a alege intre ceva rau si altceva rau. "Nu merg la solar, dar nu pentru ca mi-ar fi frica de cancerul de piele. Iar asta nu inseamna nici ca ma expun periocolului de a ma trezi cu un alt tip de cancer din cauza lipsei vitaminei D", spune Neagu. Corpul poate produce vitamina D si fara ajutorul soarelui, mai greu, e drept. Insa si o expunere de 2 minute la razele ultraviolete iti poate asigura necesarul de aceasta vitamina. Nu si "necesarul" de bronz.

Laura Serban, redactor la Editura Univers, crede ca exista o cale de mijloc. "Merg foarte rar la solar, in special primavara si toamna cand nu pot sa ma bronzez natural. Nu e o dependenta, nu e un moft si nici nu-mi pun sanatatea in pericol. Nu-mi fac griji pentru ca stau cu cap. Daca stii cat timp sa te expui, mersul la solar ar trebui sa fie ca mersul la coafor. 

O piele bronzata te face sa te simti mai frumoasa", spune Serban. Dincolo de controversele legate de bronzul artificial si cel natural, cea mai recomandata metoda a medicilor de a obtine acel pigment mult dorit e folosirea cremelor sau a sprayurilor autobronzate. Insa aceasta nu este considerata multumitoare. "E ca si cum ai da cu o vopsea pe tine. Si peste asta e foarte greu sa obtii o culoare uniforma", spune Muresan.  O alternativa, care in Romania nu a aparut inca, ar fi cabinele cu dusuri autobronzante.  Pana la aparitia acestora, persoanele care cred ca bronzul la solar e necesar isi asuma unele riscuri despre care fie nu stiu, fie le ignora. "Exista o parte, mai mica, de romani responsabili - sau mai bine zis paranoici - care exagereaza teama de soare si de cancer de piele. Unii au cunoscut pe cineva care a murit de cancer de piele", spune dr. Leventer. Dar dincolo de astfel de sitiatii, afacerile cu solare merg bine - romanii isi asuma viata in "epoca bronzului", asa riscanta cum e ea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Epoca bronzului
/arta-si-societate/epoca-bronzului-979470
979470
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.