Ecourile lui Eco

Postat la 28 martie 2006 1 afişăre

Autor a numeroase studii de semiotica, estetica medievala, comunicare in masa, lingvistica si filosofie, Eco si-a castigat reputatia universala ca romancier, dupa publicarea faimoaselor "Numele Trandafirului" si "Pendulul lui Foucault".

  • ECOURILE LUI ECO 

Autor a numeroase studii de semiotica, estetica medievala, comunicare in masa, lingvistica si filosofie, Eco si-a castigat reputatia universala ca romancier, dupa publicarea faimoaselor "Numele Trandafirului" si "Pendulul lui Foucault". Opera sa continua sa starneasca valuri masive de simpatie (vezi prezenta sa la Targul de carte de la Paris - dedicat Italiei -, de acum doi ani, cand a confiscat, autoritar, toate privirile), iar reeditarile volumelor sale sunt un prilej de bucurie nu doar pentru specialisti. Este si cazul "Jurnalului sumar" ("Diario minimo", 1963), recent editat de Humanitas, care reprezinta o inlantuire de "pastise si postise".

Umberto Eco, Jurnal sumar, Editura Humanitas, 2004 

  • DICTIONAR DE AMERICANOLOGIE

Statele Unite ale Americii, intre ironie si anticipatie. Statele Unite intre blestemul unui optimism nefondat si binecuvantarea unei deziluzii revigorante. Cei mai importanti artisti, oameni de litere si filosofi din SUA - in numar de aproape 150 - isi dau mana si alcatuiesc un dictionar al "starii natiunii americane" de-acum, dar asa cum va fi ea vazuta peste 30 de ani. De fapt, un dictionar science-fiction alcatuit astazi, dar facut sa para o viziune despre trecut, despre America lui Bush II.

Totul privit dintr-o epoca in care toate tensiunile globale se vor fi fost anihilat si din care actualul presedinte nu este decat o amintire (dupa cum se va vedea, neagra). Dintre zecile de definitii (intelepte, hilariante, in raspar, zeflemitoare, grotesti sau, pur si simplu, obiective) iat-o pe cea data de Paul Auster, la termenul "Burning Bush" (tufisul aprins): "arbust spinos aparut pentru intaia oara in Egiptul antic si ultima oara pe 2 noiembrie 2004 (data scrutinului prezidential din acest an - n.n.). Ultima oara cand un popor s-a lasat calauzit de sfaturile unui «tufis aprins», acest popor a ratacit vreme de patruzeci de ani in desert".

The Future Dictionary of America, McSweeny’s, 2004

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Ecourile lui Eco
/arta-si-societate/ecourile-lui-eco-977639
977639
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.