Drama unei natiuni

Postat la 22 mai 2007 1 afişăre

Inainte de a arunca o privire asupra subiectului cartii, merita subliniat caracterul oarecum neuzual al titlului. Ghilimelele care sugruma cuvantul "alegerile" infatiseaza, brutal, niste concluzii la care s-a ajuns, ce-i drept, dupa studii temeinice.

Inainte de a arunca o privire asupra subiectului cartii, merita subliniat caracterul oarecum neuzual al titlului. Ghilimelele care sugruma cuvantul "alegerile" infatiseaza, brutal, niste concluzii la care s-a ajuns, ce-i drept, dupa studii temeinice.

 

E ca si cum, scriind despre exodurile armatei europene din secolul al XI-lea, am intitula un volum "Cruciadele" (cu ghilimele), pornind de la suspiciunea, demonstrata apoi in text, ca nu toate actele cavalerilor europeni plecati spre Sfantul Mormant au fost puse sub semnul crucii. Daca in aria literara procedeul acestei divulgari ar fi cel mult discutabil, in aceea a stiintei sugereaza un parcurs ghidat, parca, de o teza. Aceeasi precipitare, oarecum straina de cumpatarea cercetatorului, se zareste si in prefata. Iata primele fraze ale cartii: "«Alegerile» din 19 noiembrie 1946 au constituit cea mai mare frauda politica din istoria Romaniei intre 1859 si 1946. Ele au deschis calea pentru distrugerea societatii traditionale romanesti, de tip european, si punerea ei fortata in tiparele sovietice, odata cu separarea ei de evolutia normala a celorlalte tari ale continentului". Nimic mai adevarat, atat doar ca ne-am fi asteptat sa citim aceste concluzii acolo unde este locul concluziilor.

 

N-am fi subliniat aceasta daca, asistand la lansarea cartii, n-am fi ascultat cuvantul domnului Alex Mihai Stoenescu, care a tinut sa sublinieze ca noua colectie de documente care vor fi editate in tandemul anuntat pe coperta (RAO si Centrul de Istorie...), ar avea niste tiraje foarte mari care, prin urmare, se adreseaza unui public larg. Depasind aceasta rezerva, se cuvine elogiat efortul de investigatie al lui Dinu C. Giurescu, naratiunea atenta la gradarea efectelor, frazele limpezi, care cad precum taisul unei ghilotine: "Soarta Romaniei, ca si a Bulgariei de altfel, s-a hotarat la Moscova, intr-o convorbire de cateva ceasuri, intre I. V. Stalin si James Byrnes" (p. 11). Ar mai trebui adaugat ca volumul urmareste intregul proces electoral, din ianuarie si pana in decembrie 1946, analiza intemeindu-se, cu precadere, pe documentele epocii, aflate la Arhivele Nationale Istorice Centrale si la National Archives din Washington DC, dar si pe informatii de presa, rapoarte oficiale sau memorialistica. "Din toate aceste marturii ale vremii - spune autorul - cititorii vor putea urmari drama unei natiuni, petrecuta cu sase decenii in urma."

 

Dinu C. Giurescu, "Falsificatorii. «Alegerile» din 1946",

Editura RAO si Centrul de Istorie a Romanilor "Constantin C. Giurescu", Bucuresti, 2007

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Drama unei natiuni
/arta-si-societate/drama-unei-natiuni-1009199
1009199
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.