Detectiv in Roma antica

Postat la 20 martie 2006 2 afişări

Publius Aurelius Statius, un fel de comisar Maigret al antichitatii, rezolva misterele unei serii de crime petrecute in anul 19 dupa Hristos

Publius Aurelius Statius, un fel de comisar Maigret al antichitatii, rezolva misterele unei serii de crime petrecute in anul 19 dupa Hristos

Acum, in epoca experientelor genetice aiuritoare, a infailibilelor teste ADN, a computerelor si a satelitilor, o scriitoare italiana, Danila Comastri Montanari, coboara in istorie pana in perioada de apogeu a Romei clasice si reinventeaza ancheta politista intemeiata doar pe logica si pe examinarea lucida a probelor. Imbinand arheologia si literatura, investigatia rece si inspiratia miraculoasa, romanele sale din seria "Un detectiv in Roma antica" reabiliteaza un filon narativ care, dupa celebrele mistere din abatia Melk, urmarite de Umberto Eco in "Numele trandafirului", parea sa fi secat. 

Succesul primei sale experiente de acest gen, volumul "Cave canem" - care si-a cucerit rapid un public entuziast, recrutat atat din randul amatorilor de istorie, cat si din acela al degustatorilor de "mystery"-uri -, a determinat-o pe autoare sa inceapa construirea unei serii de romane "politiste latine", cu un singur protagonist, pe modelul Maigret, Arsene Lupin sau Miss Marple. Eroul este Publius Aurelius Statius care, la inceputul celui dintai volum, cel la care ne referim, este un adolescent de 16 ani, fiu de patrician ce isi uraste tatal, din pricina arogantei si cruzimii acestuia, si care trebuie sa se consoleze cu conditia sa de puber lipsit de drepturi, dar incarcat de indatoriri.

Ne aflam in Cetatea Eterna, in anul 19 dupa Hristos (772 dupa intemeiere) si suntem introdusi in prima enigma din viata viitorului detectiv. Intendentul nobilei domus a familiei Statius de pe colina Viminal este gasit fara cunostinta in fata cufarului cu valori din care lipsesc cateva obiecte de pret. Acuzat de tentativa de furt, fara drept de replica, Diomedes pare harazit crucificarii, spre disperarea fiului sau Paris, cel mai bun prieten al eroului nostru. Chiar in aceasta clipa soseste, ca un traznet, vestea ca stapanul casei, aflat in provincie dupa un chef de pomina, a murit, beat fiind, intr-un penibil accident. Publius Aurelius se trezeste investit ca mostenitor deplin al titlului si ca omnipotent paterfamilias. Prin urmare, preia fraiele investigatiei si reuseste sa-l absolve de orice culpa, gratie unor inteligente deductii, pe presupusul hot.

"Intrand inainte de vreme in arena adultilor, acolo unde minciuna, crima si violenta faceau sa paleasca adevarul si alungau dreptatea, el dusese la bun sfarsit prima lui cercetare; invinsese inselaciunea, castigase prima lui batalie!" Dar aceasta, cum spuneam, nu este decat inceputul, palidul aperitiv al unei lungi suite de anchete al carei gust il vom prinde dupa doar cateva pagini: ajuns senator, posesor al unei averi considerabile, filosof epicurean, amator de femei si de vinuri scumpe, iubit si respectat de prietenii aristocrati dar si de sclavi, Publius Aurelius a implinit 40 de ani si se confrunta, in preajma orasului Neapolis, cu o infricosatoare serie de crime, ale caror victime sunt membri ai inaltei societati. Cu sange rece, inlatura toate pistele false, sfideaza profetiile tenebroase ale Sibilei din Cumae, dejoaca toate comploturile si il descopera pe faptas la capatul unor aventuri incarcate de suspans dar si de umor. In tot acest periplu criminalistic este ajutat de un fel de Watson (asistentul, daca va mai amintiti, al lui Sherlock Holmes), secretarul sau Castor, un grec parsiv si pus pe chiverniseala, istet ca Esop si viclean precum Ulise. Totul pe fundalul unui Imperiu roman scrupulos reconstituit si animat de detalii surprinzatoare tinand de mentalitatea vremii, de vestimentatie, arhitectura, de obiceiurile religioase sau de ritualurile culinare.

Danila Comastri Montanari, Cave canem,  Editura Allfa, Bucuresti, 2004

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Detectiv in Roma antica
/arta-si-societate/detectiv-in-roma-antica-978285
978285
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.