Comorile ascunse ale muzeelor: exponate cu praf de Lună

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 09 martie 2013 39 afişări

Pentru muzee, exponatele rare sunt un motiv de mândrie, însă, din păcate, nu toate pot fi arătate şi publicului larg, rămânând la stadiul de "comori ascunse".

Printre obiectele de preţ ţinute departe de ochii lumii, aşa cum se arată în cartea "The Secret Museum" citată de publicaţia The Telegraph, se numără costumul purtat de către un membru al misiunii selenare Apollo 17, Harrison Schmitt. Particularitatea costumului său, păstrat cu grijă într-o încăpere specială de la Smithsonian National Air and Space Museum, este că e plin de praf de pe Lună, adunat de la căzăturile purtătorului său sau din momentele când acesta s-a târât pe sol ca să adune mostre de roci, astfel încât costumul nu poate fi expus fără a se pierde din praful de pe el.

British Library din Londra se laudă cu o tipăritură foarte veche, un exemplar din "Sutra de diamant" cu învăţături budiste, pe care se află o imagine a lui Buddha într-o grădină dăruindu-i această sutră discipolului său Subhuti. Tipăritura realizată în China datează din anul 868 d.Hr. şi, deoarece hârtia este foarte delicată, publicul o poate vedea foarte rar.

Royal Society deţine bucăţi din lemnul copacului din care a căzut celebrul măr al lui Newton, iar un muzeu al Universităţii Harvard are 430 de piese de sticlă realizate de către artiştii sticlari Leopold şi Rudolf Blaschka. Piesele reprezintă creaturi marine, printre care şi meduze, au fost confecţionate între anii 1886-1936 şi nu pot fi expuse deoarece s-ar putea sparge în cazul unui aflux prea mare de vizitatori.

Nu în ultimul rând, la National Maritime Museum din Greenwich se păstrează un drapel cu stema Castiliei şi Leonului capturat de forţele britanice conduse de amiralul Nelson în Bătalia de la Trafalgar, fiind cel mai mare drapel din colecţia muzeului, însă şi foarte fragil şi, ca atare, ascuns de ochii vizitatorilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
arta,
istorie,
muzee,
exponate,
raritati,
Apollo 17
/arta-si-societate/comorile-ascunse-ale-muzeelor-exponate-cu-praf-de-luna-10656919
10656919
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.