Ce pot face nişte autori americani de graffiti cu o carte nemţească de la 1600 (GALERIE FOTO)

Autor: Loredana Fratila-Cristescu Postat la 06 iulie 2014 81 afişări

Ceea ce unii califică drept mâzgălitul pereţilor poate fi o artă, atunci când o practică unii ca Banksy, atrăgând suficientă atenţie încât să determine instituţii respectabile să-i pună pe artiştii stradali la treabă.

Aşa a luat naştere "Scratch", o iniţativă a Getty Research Institute, în care 150 de artişti stradali şi tatuatori au fost invitaţi să creeze lucrări pe hârtie inspiraţi de o carte din secolul al XVII-lea aflată în patrimoniul institutului, scrie Los Angeles Times.

Este vorba despre o "liber amicorum" ("cartea prietenilor", în latină), un fel de album omagial cu texte şi ilustraţii migălos lucrate, oferit unui profesor, om înstărit sau stâlp al societăţii de către prietenii şi admiratorii săi cu ocazia unei aniversări. Cum astfel de albume erau populare îndeosebi în Germania, termenul cu care acestea au ajuns să fie cunoscute în limba engleză este "Festschrift" (scriere, inscripţie festivă). În cazul de faţă, cartea a fost compusă în jurul anului 1600 de către mai mulţi nobili şi oameni de vază germani în onoarea unui negustor din Nurnberg pe nume Heinrich Gruber.

Lucrările artiştilor stradali au fost la rândul lor cuprinse într-un album, iar artiştii implicaţi le-au transpus pe pereţii şi podeaua ESMoA, fostul El Segundo Museum of Art din Los Angeles, unde iubitorii de artă le pot admira, într-o expoziţie deschisă până la 21 septmbrie, alături de albumul dedicat lui Heinrich Gruber.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/ce-pot-face-niste-autori-americani-de-graffiti-cu-o-carte-nemteasca-de-la-1600-galerie-foto-12896857
12896857
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.