Ce fac bogaţii cu colecţiile lor de artă

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 03 martie 2013 65 afişări

Câteodată, colecţionarii ajung la concluzia că e mai bine să vadă şi alţii ce-au reuşit să strângă ei cu atâta trudă şi cheltuială.

Spre exemplu, un om de afaceri din Los Angeles, Richard Hollander, şi soţia sa Jackie au achiziţionat peste 500 de fotografii realizate de pictorul şi fotograful american Edward Steichen. Colecţia, considerată cea mai mare din lume de felul ei, conţine imagini diverse, de la peisaje la fotografii de modă sau reclame, iar ceea ce o face deosebit de valoroasă este faptul că fiecare piesă a fost transpusă pe hârtie fotografică de către Steichen însuşi.

Dorind să le arate şi altora ce le place lor, soţii Hollander s-au hotărât să împărtă fotografiile Steichen pe la mai multe instituţii, scrie New York Times. Trei muzee americane vor primi peste patruzeci de imagini fiecare, printre care se numără portrete ale lui Franklin D. Roosevelt, J. Edgar Hoover, Charlie Chaplin, Mae West sau Constantin Brâncuşi, iar darnicii colecţionari se gândesc ca pe viitor să ofere nişte fotografii ale lui Edward Steichen şi unor muzee din Europa sau Asia.

Un alt colecţionar, de data aceasta din Marea Britanie, Sir Denis Mahon, filantrop şi ardent susţinător al accesului gratuit al publicului la muzeele de stat, a dorit ca după moartea sa oamenii să-i poată admira colecţia de picturi italiene din perioada barocă, scrie The Independent.

Ca atare, tablouri din colecţia sa în valoare de 100 de milioane de lire sterline, printre care capodopere semnate Guercino, Guido Reni, Domenichino şi Ludovico Carracci vor intra în colecţia a şase muzee şi galerii de artă britanice. Singura condiţie pusă de Mahon a fost ca muzeele să nu vândă lucrările si să nu perceapă taxă publicului pentru vizitarea lor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
colectionari,
fotografii,
tablouri,
muzeu,
filantropie
/arta-si-societate/ce-fac-bogatii-cu-colectiile-lor-de-arta-10625553
10625553
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.