Doctrina iubirii în vremea URSS

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 04 decembrie 2011 48 afişări

Piaţa Roşie, camioane şi macarale, parade militare şi defilări de 1 Mai, spectrul lui Lenin şi al "boşorogilor de la Kremlin", apartamente mizere de bloc. Printre toate aceste mărci ale socialismului sovietic aparent triumfător se strecoară în filigran nişte senine, delicate, emoţionante poveşti de dragoste.

Cu această nouă carte, franco-rusul Makine, autorul celebrului "Testament francez", ne livrează opt tablouri din viaţa omului nou în URSS, din anii '60 şi până la destrămarea imperiului, un portret al unui popor realizat în câteva tuşe simple. "Ce ne rămâne sunt aceste poveşti de dragoste", scrie naratorul.

"Oricât de scurte, platonice sau trupeşti, tandre sau şfichiuitoare, ele nu vor intra în istorie dar vor supravieţui, fără îndoială, în amintirea celor care ne-au iubit şi pe care i-am iubit. Vor supravieţui în povestirile celor care ne-au văzut iubind."

Andreï Makine, "Cartea scurtelor iubiri eterne", Editura Polirom, Bucureşti, 2011

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/doctrina-iubirii-in-vremea-urss-9027614
9027614
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.