Arta pe intelesul tuturor

Postat la 08 februarie 2010 22 afişări

Investitiile in arta au devenit una dintre cele mai bune optiuni pe timp de criza, iar specialistii din domeniu spun ca arta clasica va fi intotdeauna la mare pret. Pe de alta parte, discutiile despre arta sunt intotdeauna printre preferatele elitelor

Este adevarat, domeniul nu este accesibil neinitiatilor, dar cunostintele se pot cladi treptat. Daca o vizita la marile muzee ale lumii nu este intotdeauna la indemana, albumele de arta sau cartile de specialitate sunt mult mai accesibile. La editura Noi a aparut o enciclopedie, "999 capodopere", care include, in 672 de pagini, opere de arta din toate timpurile, care ar trebui sa fie cunoscute de oricine. Si poate reprezenta si o baza de la care sa fie construit un portofoliu de investitor. Albumul inseamna o calatorie in timp, din perioada preistorica pana in secolul XX, si scoate in evidenta capodoperele civilizatiilor si ale curentelor artistice aparute de-a lungul vremii.

Dupa modelul atat de popular in niste vremuri cand timpul a devenit un lux, albumul include informatii esentiale din arta, care pot fi parcurse usor datorita fotografiilor si prezentarilor succinte. Totul este pus intr-un context, iar inspiratia marilor artisti este corelata cu problemele vremurilor pe care le-au trait. De exemplu, la inceputuri arta se concentra asupra fertilitatii si, normal, asupra vanatorii, principalele preocupari ale oamenilor preistorici. In timp, odata cu evolutia imperiilor, arta a inceput sa raspunda unor intrebari existentiale mai complexe - ce este omul, cum il definesc obiceiurile sale, ce se intampla cu sufletul dupa moarte. Cele 12 capitole ale albumului sunt structurate si in functie de marile centre de arta ale lumii, de la China si Japonia pana in Africa si Oceania. Editia este trilingva, in limbile romana, greaca si engleza.

"999 capodopere" Editura Noi, Bucuresti, 2009

APARITII NOI:

  • Americanul ratacitor

    Sam Shepard, cunoscut de cea mai mare parte a publicului drept actor si partenerul de viata al actritei Jessica Lange, este dramaturg si scriitor -, iar "Day Out of Days" este o culegere de nuvele care ii valideaza statutul de voce contemporana a unei sectiuni din America: ratacitorul, omul cu un trecut pe care cauta sa-l exorcizeze prin calatorii neintrerupte, pustnicul modern care fuge de compania umana calatorind. E o carte stranie, cu un calator incapabil sa se opreasca din alergarea prin orasele de provincie prafuite, pe jumatate moarte, populate de fiinte pe jumatate oameni, pe jumatate zombie. Naratorul anonim este uneori numit The Actor si are conversatii interesante cu o capatana umana pe care a gasit-o intr-un sant. Dincolo de aceste accente gotice, nuvelele lui Shepard se inscriu in marea traditie a prozei si a poeziei americane care prezinta un protagonist ratacitor, care nu se poate opri din alergarea prin taramul promisiunilor, unde visul american se transforma adesea in cosmar.

    Sam Shepard "Day Out of Days", Alfred A. Knopf, 2010

  • Totul despre dragoste

    Ce au in comun Paulo Coelho si Oprah Winfrey? Ambii sunt urmati, de ani buni, de un detasament imens de fani fideli, care isi traiesc viata dupa litera legii dictata de panseurile celor doi monstri sacri ai culturii moderne. Daca Oprah spune ca trebuie sa porti jeansi inchisi la culoare si o tunica neagra, atunci cu siguranta mii de femei vor face exact asa. Iar cand Coelho afirma ca "dragostea ne arunca in rai sau in iad, dar mereu ne duce undeva", sute de mii de cititori vor da din cap, patrunsi de marele adevar. De aceea, gandurile scriitorului brazilian despre iubire, publicate recent de Humanitas, vor fi cu siguranta cumparate fie pentru propria iluminare, fie pentru a fi oferite drept cadou iluminator. La urma urmei, "Iubirea renaste prin daruire deplina", iar "dragostea e cea mai importanta si mai vulnerabila traire a oamenilor".

    Paulo Coelho "Dragostea. Citate", Editura Humanitas, Bucuresti, 2009

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/arta-pe-intelesul-tuturor-5478643
5478643
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.